Deväť svätých kanónov mesta Hue

Deväť svätých kanónov mesta Hue

Po zvrhnutí dynastie Tay Son vo Vietname a nástupe cisára Gia Longa na trón nariadil armáde, aby skonfiškovala všetky bronzové zbrane, ktoré mali roztaviť a sformovať do deviatich svätých kanónov, aby urobili tzv. „spomienky na budúcnosť".

Dynastia Nguyen uviedla, že táto súprava kanónov bola odliata v Hue do 12 mesiacov, od februára 1803 do januára 1804. Túto prácu vykonali pracovníci ministerstva verejných prác a vojaci pechoty.

Meno každého kanóna je vopred dané, pomenované podľa štyroch ročných období - jar, leto, jeseň a zima. A päť z nich pomenovaných podľa prírodných živlov na vytvorenie vesmíru, ktoré sú: Kov, Drevo, Voda, Oheň, Zem - vyryté v slovách na konci každého kanóna.

V roku 1816 týmto deviatim kanónom dal cisár Gia Long nový názov „Than Oai Vo Dich Than Cong Cuu Vi“. znamená „Deväť neporazených svätých kanónov"

Pod Gia Long bolo deväť svätých kanónov rozdelených do dvoch skupín umiestnených na oboch stranách brány Ngo Mon (Poludňajšia brána) cisárskej citadely. Skupina kanónov „Štyri ročné obdobia“ vľavo a skupina „Päť prvkov“ vpravo.

V roku 1896 bola pravá skupina presunutá do rovnakého radu ako ľavá skupina. V roku 1916 bolo deväť svätých kanónov premiestnených na súčasnú pozíciu, za dve brány The Nhon a Quang Duc z Citadely Hue.

Deväť svätých kanónov má nielen historický význam, ale má aj vysokú umeleckú hodnotu. Dokazuje to, že techniky odlievania bronzu, dekoratívne umenie a rezbárske práce vo Vietname boli zručné a sofistikované.

Ide o najväčšie kanóny, jedno z cenných bronzových diel Vietnamu. Z týchto deväť svätých kanónov nebolo nikdy vystrelené. Dynastia Nguyen ich len použila, aby ukázala moc monarchie, vďaka čomu bola tvár Citadely majestátnejšia.

Aj tieto fenomenálne kanóny vás čakajú hneď na začiatku prehliadky cisárskeho mesta Hue na našom BUBO zájazde Vietnam - zo severu na juh.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

3195
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4490
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

3365
Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
TOP 10: Najväčšie zážitky z Ázie Blog

Blog TOP 10: Najväčšie zážitky z Ázie

Ázia je najväčším kontinentom Zeme. Nám Európanom je blízka a aj ja keď som začal cestovať vo veľkom, bolo to práve sem. Ázia je extrémne…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: