Dien Huu Pagoda

Dien Huu Pagoda

Pagoda na jednom stĺpe (oficiálne známa ako Pagoda Dien Huu) je pomenovaná podľa svojej mimoriadnej architektúry. Celá stavba je postavená na jedinom stĺpe, ktorý je zasadený uprostred lotosového jazierka.

Podľa výskumu chrám postavil za dynastie Ly cisár Ly Thai Tong v rokoch 1028 až 1054. Legenda hovorí, že cisár Ly Thai Tong kedysi sníval o Quan Am Bo Tat, ženskej budhistickej bohyni, ktorá ho vzala sedieť na lotos. Potom, čo tento príbeh tlmočil majstrovi mníchovi Thien Tue, cisár sa rozhodol postaviť svätyňu pripomínajúcu tvar lotosového kvetu. Vo viere konfucianizmu a budhizmu je lotos symbolom čistoty, bohatstva a osvietenia, pretože kvitne a šíri svoju vôňu napriek tomu, že vychádza z bahnitého prostredia. Pagoda Dien Huu je považovaná za veľkú vďačnosť cisára voči Quan Am Bo Tat.

V roku 1954 bola Pagoda jedného stĺpa zničená na konci francúzskej kolonizácie Vietnamu. Budova bola úplne poškodená, zostal len kamenný stĺp. O rok neskôr, v roku 1955, bola Pagoda jedného stĺpa obnovená vládou a dodnes je nepretržite udržiavaná.

Vďaka svojej jedinečnej architektúre bol chrám v roku 1962 uznaný za národné historické dedičstvo a stal sa jednou z fenomenálnych historických pamiatok mesta Hanoj. Po 50 rokoch, v roku 2012, Pagoda jedného stlpa získala titul „najunikátnejšia architektonická pamiatka", vyhlásený Asociáciou ázijských rekordov v Indii.

Osem drevených trámov predstavuje 8 okvetných lístkov nesúcich hlavnú budovu. Dosiahnutie dokonalosti, všetky spoje do seba extrémne zapadajú a vytvárajú neuveriteľne pevnú architektúru. Na vrchol vedie murované schodisko s 13 schodmi, ktoré spájajú chrám s brehom jazera.

Vnútorný oltár je slávnostne vyzdobený zlatou sochou Quan Am Bo Tat a ďalšími uctievacími predmetmi, ako sú medené kadidelnice, keramické vázy a pozlátené lotosy.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

3195
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4490
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

3365
Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
TOP 10: Najväčšie zážitky z Ázie Blog

Blog TOP 10: Najväčšie zážitky z Ázie

Ázia je najväčším kontinentom Zeme. Nám Európanom je blízka a aj ja keď som začal cestovať vo veľkom, bolo to práve sem. Ázia je extrémne…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: