Doktorské stély v Chráme literatúry

Doktorské stély v Chráme literatúry

Jednou z najkrajších zastávok počas prehliadky mesta Hanoj je určite známy Chrám literatúry. Konfuciánsky chrám z 11. storočia, ktorý od roku 1076 slúžil zároveň ako cisárska akadémia, a teda ho považujeme za prvú univerzitu vo Vietname. Vzdelávali sa tu budúci mandaríni - úradníci, ktorí pochádzali z rôznych kútov ríše a ich úlohou bolo pomáhať cisárovi v spravovaní krajiny. Aby takúto vznešenú a váženú pozíciu získali, museli zložiť prísne skúšky, ktoré prebiehali práve tu.

Takéto významné miesto nevynechávame ani my s našou BUBO skupinou. Prechádzame cez Pavilón súhvezdia, ktorý nájdete aj na zadnej strane 100 000 dongovej bankovky a dostávame sa na tretie nádvorie chrámu. Práve tu sa nachádzajú najdôležitejšie relikty v celom areáli - tzv. doktorské stély.

Konštrukcia 82 kamenných stél sa začala v roku 1484 za vlády cisára Le Thánh Tonga. Na ich skonštruovaní sa podieľali najlepší sochári, remeselníci a kaligrafi tej doby. Výsledkom boli kamenné tabule vážiace niekoľko ton, ktoré na sebe niesli mená úspešných absolventov akadémie. Starými čínskymi znakmi tu stoja zapísané mená 1304 študentov, ktorí sa stali úspešnými kandidátmi v 82 skúšaniach medzi rokmi 1442 - 1779. Stély sú pritom usporiadané v dvoch radoch po oboch stranách nádvoria. Na vrchole každej stély je uvedený rok, v ktorom sa skúšky konali. Nasleduje meno panovníka, ktorý v danom roku vládol a potom už zoznam samotných študentov, dátum a miesto ich narodenia. Na konci každej tabule stojí meno autora textu, editora a kaligrafa, ako aj rok, v ktorom bola stéla vztýčená.

Každá stéla je pritom výnimočná svojou výzdobou - na niektorých nájdete vyobrazené slnko, mesiac, oblaky, drakov, fénixov, kvety, ľudí a rôzne zvieratá. Čo vás ale upúta najviac je podstavec, na ktorom stoja - každá jedna stojí na kamennej korytnačke. Príde vám to zvláštne? Vo Vietname korytnačka patrí medzi 4 posvätné zvieratá (drak, fénix, korytnačka a jednorožec) a je symbolom múdrosti a stálosti. Študenti, ktorých čakali skúšky, sem údajne prichádzali a pre šťastie hladkali korytnačie hlavy.

Po tom, čo bola akadémia v roku 1779 zatvorená, sa o stély už nikto viac nestaral a začali chátrať. Počas 60. a 70. rokov však boli uschované do komôr so stenami z hrubej vrstvy betónu, aby boli chránené pred bombardovaním počas vojny. Zreštaurované a opäť vystavené boli v roku 1994 s finančnou podporou vlády Vietnamu a American Express Company prostredníctvom tzv. Indočínskeho zmierovacieho fondu. Vďaka nim môžeme stély obdivovať aj v 21. storočí.

Ak vás fórum zaujalo, prečítajte si o Chráme literatúry viac v našom blogu o Hanoji a poďte sa o jeho kráse presvedčiť na zájazd do Vietnamu!

 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2225 2890€
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

1917 3195€
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

1821 2365€
Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
TOP 10: Najväčšie zážitky z Ázie Blog

Blog TOP 10: Najväčšie zážitky z Ázie

Ázia je najväčším kontinentom Zeme. Nám Európanom je blízka a aj ja keď som začal cestovať vo veľkom, bolo to práve sem. Ázia je extrémne…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: