Doska, ktorá zmenila dejiny

Doska, ktorá zmenila dejiny Rossetská doska

V Rašíde, čiže v Rossete, meste v nílskej delte neďaleko Alexandrie, stála stredoveká pevnosť, ktorú Francúzi nazývali Fort Jullien. V roku 1799 dostali francúzski vojaci rozkaz, aby pevnosť opevnili, a tak ju zaistili pred možným útokom tureckých alebo britských jednotiek.

  • Pri výkopových prácach si dôstojník Francois-Xavier Bouchard všimol nápadný kameň osadený v múre. V momente si uvedomil význam objavu a ohlásil ho nadriadeným. Rossetská doska, jedna z mnohých pamiatok, ktoré Angličania zhabali ako vojnovú korisť, sa momentálne nachádza v Londýne v Britskom múzeu.

Počas Napoleonovej výpravy do Egypta v roku 1798 zobral generál Bonaparte so sebou celý tím vzdelancov a vedcov od matematikov, cez ekonómov, architektov, archeológov a inžinierov, ktorí mali túto, vtedy nedotknutú a fascinujúcu krajinu dôkladne preskúmať.

Len čo Napoleona informovali o nájdení Rossetskej dosky, okamžite dal urobiť jej odliatky a kópie pre európskych učencov. A tak v roku 1801 Francúzi opustili Egypt iba s jej kópiou. Tá sa dostala do rúk francúzskeho vzdelanca Jeana-Francoisa Champolliona, ktorý v roku 1822 hieroglyfy nakoniec rozlúštil.

Champollienovými rivalmi pri hľadaní kľúča boli v tom čase Angličan Thomas Young a Švéd Johan David Akerblad. Napokon to bol však samotný Champollien, ktorý zistil, že hieroglyfické písmo nie je čisto symbolické, ale tvorí ako ideogramy (obrazy nesúce presný význam obrazu alebo znaku, napr. ústa znázornené ako dve oddelené pery alebo voda vyjadrená vlnovkou), tak aj fonografy (zvukové znaky), ktoré tvorili akúsi abecedu.

Na Rossetskej doske je zaznamenaný dekrét kňazskej synody, ktorá sa zišla v Memfise v roku 196 p.n.l. na počesť Ptolemaia V. Epofana. Dekrét vzdával vďaku panovníkovi za skutky v prospech chrámov vrátane zníženia daní.

Text sa podarilo zrekonštruovať. Na hornej časti dosky sa nachádzajú staroegyptské hieroglyfy, strednú časť dosky vypĺňa text zaznamenaný démotickým písmom, používaným v každodennom styku na písanie dokumentov a zmlúv. Grécky text v spodnej časti dosky prispel k rozlúšteniu hieroglyfov.


    Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
    K

    Afrika  

    Egypt


    náročnosť

    11 dní

    Trvanie

    1950 2785€
    K

    Afrika  

    Egypt


    náročnosť

    11 dní

    Trvanie

    2027 2385€

    Detské zľavy

    Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
    F

    Afrika  

    Egypt


    náročnosť

    11 dní

    Trvanie

    2565
    Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

    Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

    Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

    Ľuboš Fellner 19 min. čítania
    Alexander Macedónsky Prémiový blog

    Prémiový blog Alexander Macedónsky

    Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

    Ľuboš Fellner 45 min. čítania
    Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

    Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

    Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

    Miroslava Dlhá 11 min. čítania

    Ďalšie dovolenky do krajiny:

    Viac informácií o krajine: