Ečmiadzin - najdôležitejšie mesto Arménska

Ečmiadzin - najdôležitejšie mesto Arménska

Najsvätejšie miesto celého Arménska leží len pár kilometrov za hranicou Jerevanu. Vďaka svojej povesti si Ečmiadzin dokonca vyslúžil prezývku „Arménsky Vatikán“. Dnes ho tvorí niekoľko kostolíkov, katedrála a staré príbehy kresťanstva, ktoré priťahujú návštevníkov nielen z Arménska.

Ečmiadzin je rušným mestečkom plným domov, obchodov, parkov, starých áut a bielych maršrutiek. Chvíľku trvá kým sa dostanete k posvätnému areálu, ale stojí to za to. Ečmiadzin je miestom, kde mal Surp Grigor Lusavorich božskú víziu o zväzku svetla dopadajúcom na zem. Následne tu postavil prvý kostol Mayr Tachar.

V celom Arménsku nenájdeme významnejšie miesto. Kostol sa stal centrom duchovného života a jeho význam rástol po tom ako Arméni prijali kresťanstvo, vôbec ako prvý národ na svete za svoje náboženstvo. V 4. storočí sa kňazi vydali do sveta a vrátili sa až v 14. storočí. Pustili sa do rekonštrukcie katedrály, no jadro z nej ostalo po vzore prvého kostola.

Už na prvý pohľad je katedrála iná ako ostatné. Nie je vysoká, za to má širšie steny rozťahané po obvode. Nad vstupom stojí zvonica ozdobená vyrezávanými reliéfmi a nádhernými maľbami. Zvony z nej znejú celým mestom cez 350 rokov. Monumentálny vstup vyplnený freskami vedie dnu. Prejdeme okolo mramorových dosiek, pod ktorými odpočívajú významní predstavitelia cirkvi a ocitneme sa uprostred katedrály.

Miesto, kde stojí oltár by malo byť tým, kam dopadol božský lúč. Pri stoloch so sviečkami stojí hŕstka ľudí a pomaly jednu od druhej zapaľujú. Väčšina však hneď smeruje k pokladom, ktoré katedrála skrýva. V pokladnici sú uložené predmety nevyčísliteľnej hodnoty. Najvzácnejšou je kopija Supr Geghard, ktorou rímsky vojak pichol do tela Ježiša Krista. Medzi ďalšie významné exponáty patrí kúsok svätého kríža, ale aj fragment z Noemovej archy. Celý areál katedrály je plný kvetov, lavičiek a oddychujúcich ľudí. Pamätník z roku 2001 pripomína návštevu Jána Pavla II. pri príležitosti 1700. výročia prijatia kresťanstva. 

 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Azerbajdžan, Gruzínsko, Arménsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

4532
K

Ázia  

Azerbajdžan, Gruzínsko, Arménsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4640
K

Arménsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2095
Ararat – výstup na legendárnu horu Prémiový blog

Prémiový blog Ararat – výstup na legendárnu horu

Poďte v lete 2022 na Ararat. Ararat nie je obyčajným kopcom. Vystupuje vysoko z náhornej plošiny a jednoznačne dominuje svojmu okoliu. Je tak…

Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Jerevan - poklad južného Kaukazu Jerevan

Jerevan Jerevan - poklad južného Kaukazu

Arménsko patrí k najznámejším a určite aj najatraktívnejším krajinám Kaukazu. Zláka vás svojou prírodou, bohatstvom historických a religióznych…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: