Otrokárstvo v Afrike

Otrokárstvo v Afrike Elmina, Ghana

V Elmine pochopíte, o čo ide. V Benine realizujú množstvo zájazdov, kde sa rozpráva o strašnom otroctve, no mne sa zdá tento turizmus až príliš, a to som celý Benin prešiel dlho pred tým, než sa hnutie Black lifes matter stalo tak populárnym. Elmina v Ghane je pre pochopenie otroctva omnoho lepšou voľbou.  
Do tejto prekrásnej pevnosti, nedobytného hradu, som sa dostal na expedícii, ktorú som nazval Ebola tour. Bolo to roky pred pandémiou covidu-19 a ja som už vtedy videl tendenciu médií vyvolávať obrovskú (kontraproduktívnu) paniku a chcel som proti tomu bojovať. Nepodarilo sa =) No cesta bola krásna.
Hrad Elmina postavený na „Zlatom pobreží“ je najstaršou koloniálnou budovou južne od Sahary. Tento hrad pod patronátom UNESCO postavili Portugalci v roku 1482 ako Castelo de São Jorge da Mina. Jeho bránami prešlo 30 000 otrokov ročne, až do roku 1814, keď bol obchod s otrokmi zrušený. Hrad Elmina sa  až do nezávislosti Ghany, v marci roku 1957 takmer nepoužíval. Je fajn vedieť, že Ghana bola prvou subsaharskou krajinou, ktorá sa oslobodila od kolonizátorov.
Elmina je položená s nekonečným výhľadom na palmami lemované pobrežie teplého Atlantiku. Krásny je rybací trh, fish market pod pevnosťou, lepší než ten v Conacry (Guinea). Keď sem prišli Portugalci, domorodci mali toľko zlata, že si mysleli, že sú tu bane - el mina. Začali obchodovať s rôznym tovarom. No potom prešli čisto na otrokov. Niektorí otroci zomreli aj tu priamo v pevnosti, kde vo svojich výkaloch trávili 3 mesiace čakaním na loď, ďalší otroci zomreli počas 4-6 týždňov plavby. Zo Západnej Afriky sa do Ameriky dostalo 20 miliónov otrokov. Iba každý tretí otrok sa do Ameriky dostal, a dvaja z troch zahynuli. Z tejto pevnosti najprv otroci smerovali do Brazílie, potom do Surinamu a neskôr do Severnej Ameriky. Smutný príbeh, ktorý kaukazská rasa musí prijať s pokorou. Viem, že ako Slováci sme sa tohto nezúčastnili, ale ako Slováci sme sa v histórii nezúčastnili prakticky ničoho... Chcem povedať, že keď sa prechádzam v mohutnom a nádhernom hrade Elmina, pripomína mi to pocitovo nemecký koncentračný tábor. Pre mňa ide teda zároveň o pietne miesto.
Elmina je skutočne krásnym africký hradom a ja som túto pevnosť zaradil medzi Najkrajšie hrady sveta. Pozrite si v danom blogu zopár mojich fotografií z kresťanskej Ghany.

Zážitky z Elmina priamo z miesta


 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Guinea, Sierra Leone, Pobrežie Slonoviny, Ghana, Togo, Benin, Senegal, Mauretánia


náročnosť

18 dní

Trvanie

7160 8950€
E

Afrika  

Guinea Bissau, Guinea, Libéria, Sierra Leone, Pobrežie Slonoviny, Ghana, Senegal, Mauretánia

08.05. → 01.06. +2 termíny

náročnosť

25 dní

Trvanie

16330
Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť Blog

Blog Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť

Chystáte sa na svetovú výstavu Expo 2025 v Osake? Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých riadkov o tom, ako to bude vyzerať a čo by ste…

Martin Šimko 8 min. čítania
Ako vychovať vaše dieťa? Blog

Blog Ako vychovať vaše dieťa?

Vzbudil vo mne túžbu po poznaní a od malička mi vštepoval, že stačí, ak bude najlepší len jeden - ja. Aj za spôsob, akým cestujem, vďačím svojmu…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 10 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: