Erg Chebbi

Erg Chebbi

Maročania veria, že duny Erg Chebbi sa nahromadili pred Merzougou ako trest od Boha za to, že odmietli pomôcť unaveným cestovateľom, ktorí prechádzali Saharou. Po saharskej karavánovej ceste, ktorá práve týmto územím prechádzala do Timbuktu, sa vozila soľ, zlato, otroci, aj korenie.

Duny Erg Chebbi v Merzouge sú, nepochybne, jednou z najväčších atrakcií Maroka. Sú to pieskové duny, ktoré sa týčia do výšky až 150 metrov, sú obklopené hamadou, čo je skalná púšť. Rozprestierajú sa pozdĺž alžírskej hranice na ploche 28 kilometrov od severu na juh a až 5–7 kilometrov od východu na západ. Nie sú súčasťou saharskej púšte, keďže Sahara je vzdialená viac ako 100 kilometrov, tá začína až za hranicou v Alžírsku. Pri pohľade na mapu môžete vidieť kruhový obrys s dunami. Erg Chebbi sú riečne usadeniny a nijako nesúvisia s púšťou Veľká Sahara.

V každom prípade sú duny Erg Chebbi fantastické, hrajú rôznymi farbami od červenej po bielu, až sivú, v závislosti od svetla a počasia. Ak je slnečno, farba je červená, ale ak je napríklad búrka alebo blížiaci sa dážď, farba sa zmení na bielu alebo sivú.

Počasie v púšti je premenlivé, chvíľu je púšť úplne tichá a pokojná, no keď príde piesočná búrka s vetrom, kvílenie vetra je tak silné, že vás môže naozaj prekvapiť. Pred výletom do púšte si kúpite tmavomodrú indigovú šatku, akú nosia vo forme turbanu aj Tuaregovia, nomádski ľudia, ktorí sú hlavnými obyvateľmi saharského vnútrozemia a berberskí muži púšte. V lete udržia hlavu v chlade a v zime zahreje.

Ak prechádzate dunami, otočte sa a pozrite sa na jasnú stopu odtlačkov nôh, ktoré za sebou zanechávate. Aj stopy skarabea, vtáčikov, či iných púštnych živočíchov zanechávajú v piesku magické vzory. Nikdy v živote neuvidíte niečo tak zaujímavé. V diaľke možno zbadáte iné karavány, ktoré vyzerajú ako malé mravce v tejto rozľahlej púšti.

Najbližšie väčšie mesto v tejto oblasti je mesto Erfoud, ktoré je asi 60 kilometrov vzdialené. Táto oblasť bola miestom kráľovstva známeho ako Sijilmassa, ktoré prosperovalo od 8. do 14. storočia vďaka kontrole karavánových ciest.

Merzouga je miestne turistické centrum, ktoré sa nachádza na západnom závetrí dún. Počas najteplejšej časti roka prichádzajú Maročania do Erg Chebbi, aby ich na niekoľko minút pochovali po krk v horúcom piesku. Táto procedúra sa považuje za tradičnú liečbu reumatizmu.

Putovanie po dunách Erg Chebbi je neskutočný a mystický zážitok, pri ktorom sa budete cítiť, akoby ste sa ocitli uprostred nejakého filmu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1880 2350€
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1436 1650€
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2995 3890€
Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: