Gabriel García Márquez - dielo v skratke

Gabriel García Márquez - dielo v skratke

Poznáte Gaba? Alebo Gabita? Tak totiž napriek Latinskou Amerikou prezývajú spisovateľa, scenáristu a novinára Gabriela Garcíu Márqueza, rodáka z kolumbijskej Aracatacy. Jeho novely sú aj v súčasnosti povinnou literatúrou na školách a univerzitách po celom svete a to nielen pre autorovu výhru Nobelovej ceny za literatúru v roku 1982. Priekopník tzv. magického realizmu ako literárneho smeru vniesol do svojich diel tak silnú umeleckú emóciu, že nielen z hľadiska obsahu, ale aj predovšetkým formy, sú jeho diela oslavou jazyka, fantázie a ľudského snaženia.

Sto rokov samoty – dielo, na ktoré Márquez celý svoj život odmietol predať práva na jeho sfilmovanie. Príbeh sa odohráva vo fiktívnom mestečku Macondo, kde svoje osudy prežíva rodina Buendíovcov počas siedmich generácií. Kľúčový text, ktorý Gabovi priniesol nobelovú cenu a ktorého sa od jeho vydania predalo celosvetovo už viac ako 35 miliónov kusov. Cez Sto rokov samoty si mnohí čitatelia vytvorili dostatočne presnú predstavu aj o meste Cartagena, ktorá Márquezovi bola vzorom a na motívy knihy vznikli desiatky divadelných hier oceňovaných aj na najznámejších celosvetových umeleckých festivaloch.

Kronika vopred ohlásenej smrti – dnes by sme súčasným jazykom povedali, že sa jedná o kratší spin-off románu Sto rokov samoty. Rovnaké prostredie a spomenuté už nám známe postavy. Kritici označujú text za dôkladnú analýzu pripravovanej vraždy, ktorej sa nik nesnaží zabrániť. Márquez k dielu pristupuje až so žurnalistickou precíznosťou, kedy nie sú nám, čitateľom, utajené žiadne detaily. Ďalšie majstrovské dielo.

Generál v labyrinte – jedinečný prienik dvoch legendárnych osobností. Márquez sa rozhodol prerozprávať príbeh o samotnom „El Libertadorovi“ – osloboditeľovi – Simónovi Bolívarovi. Vari najznámejší politik a generál Veľkej Kolumbie, ktorého život bol rovnako pestrý ako komplikovaný. Gabo si do veľkej miery jeho zámery idealizuje, napriek tomu príbeh, ktorý končí Bolívarovou smrťou v Santa Marta, je napínavý od začiatku až do konca.

Medzi ďalšími Márquezovými dielami by sme nemali zabudnúť ani na Láska v čase cholery, Rozprávanie stroskotanca, či Spomienka na moje smutné pobehlice.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Kolumbia

17.07. → 26.07. +20 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2724 3405€
K

Amerika  

Južná Amerika, Galapágy, Kolumbia, Ekvádor


náročnosť

14 dní

Trvanie

5260
K

Amerika  

Južná Amerika, Panama, Kolumbia


náročnosť

13 dní

Trvanie

3621 4260€
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku Karibik, Cartagena

Karibik, Cartagena Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku

Cartagena je srdcom kolumbijského karibského pobrežia. Jedno z najstarších miest v Novom svete, mesto večného leta, rytmov, farieb a vôní,…

Medellin – mesto Pabla Escobara Medellin

Medellin Medellin – mesto Pabla Escobara

Medellín, mesto večnej jari a druhé najväčšie mesto Kolumbie, je veľkým prekvapením. Mladý úspešný starosta mesto mení s dôrazom na ekológiu a…

Ľubor Kučera 23 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: