Garbiareň vo Feze

Garbiareň vo Feze

Marocký Fez je známy aj svojimi koženými výrobkami, ktoré pochádzajú z domova troch starých kožiarskych garbiarní, z ktorých najstaršia je garbiareň Chouara. Táto garbiareň má viac ako tisíc rokov.

Mestské garbiarne sú zložené z mnohých kamenných nádob naplnených širokou škálou farieb a rôznych tekutín. Desiatky miestnych ľudí pracujú s kožami, ktoré pochádzajú z kráv, oviec, kôz, tiav a premieňajú ich na vysokokvalitné kožené výrobky ako sú tašky, kabáty, topánky či papuče. Všetko sa robí ručne, bez potreby moderných strojov. Proces výroby sa od stredoveku takmer nezmenil, čo robí tieto garbiarne ešte fascinujúcejšími.

V garbiarni Chouara sa koža najskôr namočí do zmesi kravského moču, páleného vápna, vody a soli. Táto žieravá zmes pomáha štepiť tvrdú kožu a uvoľňuje prebytočný tuk, mäso a chlpy, ktoré na nej ostávajú. Kože sú namočené po dobu dvoch až troch dní, po ktorých garbiari odstránia prebytočné chlpy a tuk s cieľom pripraviť kožu na farbenie. Koža sa potom namočí do ďalšieho súboru nádrží, ktoré obsahujú zmes vody a holubích výkalov. Holubie výkaly obsahujú amoniak, ktorý sa správa ako zmäkčovadlo a umožňuje, aby bola koža poddajná a ľahko absorbovala farbivo. Na dosiahnutie požadovanej mäkkosti používa garbiar aj svoje bosé nohy, ktorými masíruje kožu po dobu až troch hodín.

Koža je následne umiestnená do nádrže obsahujúcej rastlinné prírodné farbivá ako sú kvety maku (červená), indigo (modrá), henna (oranžová), cédrové drevo (hnedá), mäta (zelená) a šafran (žltá). Ďalšie materiály používané na farbenie zahŕňajú prášok z granátového jablka, ktorým sa leští koža aby zožltla a olivový olej, ktorý ich spraví lesklými. Následne sa koža suší na slnku a hotový polotovar sa predáva ďalším remeselníkom, ktorí vyrábajú slávne marocké papuče, rovnako ako aj peňaženky, kabelky, nábytok a iné kožené doplnky. Mnohé z týchto produktov cestujú aj na európsky trh.

Najkrajší pohľad na garbiarne, ktorý si vychutnávajú aj klienti BUBO na zájazdoch do Maroka, vám poskytnú okolité terasy, kde sa nachádzajú obchody s kožou a koženými výrobkami. Stačí navštíviť niektorú z predajní a požiadať o prehliadku spojenú s prezentáciou kožených produktov. Holubie výkaly a kravský moč dosť prenikavo zapáchajú, takže počas prehliadky sa zvykne prekryť zápach vetvičkami čerstvej mäty.

K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1880 2350€
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1436 1650€
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2995 3890€
Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: