GEM - Veľké egyptské múzeum

GEM - Veľké egyptské múzeum

Egyptské monumentálne staroveké stavby nás stále fascinujú a každoročne priťahujú milióny návštevníkov. Medzi najznámejšie zo všetkých patria pyramídy v Gíze, ktoré postavili traja po sebe idúci králi počas prosperujúcej štvrtej dynastie. Najstaršiu a najväčšiu z pyramíd, pre kráľa Chufua, stavali údajne viac ako 20 rokov. Dalo by sa teda povedať, že je v súlade s touto tradíciou, že o viac ako štyri tisícročia neskôr, v blízkosti legendárnej nekropoly, sa konečne dokončuje nové múzeum venované čiastočne jej zázrakom.

V januári 2002 egyptská vláda vyhlásila celosvetovú súťaž na návrh nového múzejného komplexu, v ktorom by boli umiestnené, vystavené a zachované niektoré z najväčších svetových starovekých pokladov. Nasledujúci mesiac bol položený slávnostný základný kameň na mieste vybranom pre nový projekt, len dva kilometre od najväčších egyptských pamiatok a jediného zostávajúceho divu starovekého sveta – pyramíd v Gíze.

V roku 2003 sa stala víťazom v architektonickej súťaží vyhlásenej na tlačovej konferencii v Káhire, írska firma Heneghan Peng Architects, ktorá dostala kontrakt na realizáciu ich ultramoderného konceptu nového Veľkého egyptského múzea.

Výstavba nového múzea sa začala v roku 2005, ale neúspechy environmentálnej, finančnej a politickej povahy čoskoro zasiahli ambiciózny projekt a nasledovali obrovské oneskorenia.

Po vypuknutí Arabskej jari, ktorá zasiahla Egypt začiatkom roku 2011, sa práce na projekte zastavili, krajina zažívala niekoľko rokov nešťastnej politickej nestability a neistoty. Cestovný ruch Egypta sa počas týchto rokov tiež radikálne znížil, čím vyschla štátna pokladnica a to ohrozilo aj budúcnosť veľkého nového múzea.

Po restabilizácii vlády v roku 2014 sa projekt vrátil do správnych koľají a výstavba sa obnovila s pomocou medzinárodných pôžičiek, ktoré pokryli finančný deficit spôsobený pretrvávajúcimi účinkami poklesu cestovného ruchu.

Veľké egyptské múzeum bude najväčším komplexom archeologických múzeí na svete. Na obrovských 490 000 metroch štvorcových vystaví okolo 100 000 starovekých artefaktov pokrývajúcich 7 000 rokov egyptskej histórie. Hlavné galérie sú rozdelené do štyroch období: predynastická a Stará ríša, Stredná ríša, Nová ríša a Grécko-rímska. Po prvý raz bude vystavená celá zbierka pokladov kráľa Tutanchamona spolu s artefaktmi od prehistorických čias cez mnoho tisíc rokov egyptskej faraónskej civilizácie až po modernejšie staroveké grécke a rímske obdobia egyptskej histórie.

Po viac ako dvoch desaťročiach sa Veľké egyptské múzeum (GEM) – megalitická inštitúcia, ktorá podľa odhadov stála viac ako 1 miliardu dolárov – pripravuje na svoje dlho očakávané otvorenie. Vďaka svojej blízkosti k pyramídam a veľkosti nesie prezývku „štvrtá pyramída“.

Hoci GEM ešte nie je úplne otvorený, pre verejnosť je možný prístup do vnútornej Veľkej siene, kde je vystavená 3200-ročná socha Ramsesa II., stĺp kráľa Merenptaha a dve ďalšie sochy staroegyptského Ptolemaia. Tiež je sprístupnené veľké schodisko múzea lemované antickými sochami, vonkajšie záhrady, kde si hostia vychutnajú úžasnú architektúru múzea a okolité nádvorie so zaveseným obeliskom.

Tento GEM je ďalším z pokladov Egypta, ktoré budete môcť navštíviť v rámci nášho zájazdu Egypt maximálne poznanie.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

3064
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2425

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2720
TOP 10: Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: