Geografia Peru

Geografia Peru

Krajina divokej nedotknutej prírody a svojskej kultúry láka cestovateľov, aby spoznávali malebné dedinky, indiánsky folklór, horské jazerá, horské masívy i tropické lesy. Peru sa rozprestiera po oboch stranách Ánd. Svojou rozlohou 1 285 220 km2 je Peru 20. najväčšou krajinou sveta (tesne za Mongolskom). Veľkosťou svojo územia je porovnateľné s Čadom a je približne dvakrát také veľké ako druhý najväčší štát USA - Texas.

Po príchode Španielov ich politické dôvody donútili rozdeliť Peru na tri hlavné oblasti: pobrežnú (ohraničovanú Pacifikom), vysočinu (ležiacu na Andskej náhornej plošine) a džungľu (ležiacu v Amazonskej panve).

O niečo neskôr zemepisec Javier Pulgar Vidal, ktorý študoval biológiu a zemepis Peru dlhší čas, navrhol vytvorenie ôsmich prírodných oblastí. V roku 1941 na treťom Valnom zhromaždení Pan-American Institute of Geography and History schválili jeho návrh. Týchto osem oblastí je:

  1. Chala (alebo pobrežie, subtropická púšť v strednej a južnej časti pobrežia a premenlivá tropická savana na severe pobrežia)
  2. Yunga (pozostávajúca zo subtropických úrodných údolí)
  3. Kečua
  4. Suni (alebo "Jalca")
  5. Puna
  6. Janca
  7. Rupa-Rupa ("Vysokohorská džungľa")
  8. Omagua ("Nížinná džungľa")

Východné Peru pozostáva prevažne z vlhkých tropických džunglí Amazonského dažďového pralesa, najväčšieho pralesa na svete. Na juhu, pozdĺž hranice s Bolíviou, leží jazero Titicaca - najvyššie položené splavné jazero na svete.

Náhorná plošina Altiplano je suché údolie rozprestierajúce sa na úpätí Ánd v juhovýchodnom Peru. Po Tibetskej plošine, je druhou najrozsiahlejšou na Zemi. Nachádza sa vo vnútrozemí Južnej Ameriky, prevažne na území Bolívie a Peru a čiastočne zasahuje do Čile a severu Argentíny. Priemerná nadmorská výška je 3 300 m.

Životné podmienky Altiplana ovplyvňuje klíma - chladná a suchá. Príčina spočíva v clonení Ánd, ktoré zachytávajú zrážky prúdiace od Pacifiku. Priemerné ročné teploty sa pohybujú v intervale 3-12°C.

Pozdĺž hranice s Čile sa rozprestiera najsuchšia púšť na svete - Atacama. Pobrežie Pacifiku je domovom veľkého množstva druhov rýb. A v severozápadnom Peru pozdĺž pobrežia leží púšť Sechura. Hlavnými riekami Peru sú Ucayali, Marañón, Amazon, Putumayo, Pastaza, Napo, Jurua a Purus.

Z miest sú najvýznamnejšie najmä hlavné mesto Lima, ktoré sa nachádza nedaľeko tichooceánskeho pobrežia. Ponúka historické pamiatky, centrum s nádychom kolonializmu, mnoho parkov, múzeí, obchodíkov, ale i streetfoodových možností či reštaurácií, ktoré ponúkajú širokú škálu miestnych špecialít - určite stoja za ochutnanie.

Pri návšteve Peru určite nevynechajte návštevu pozostatkov starého mesta Machu Picchu, čo v preklade znamená Stará hora, známe aj pod názvom „Stratené mesto Inkov“. Komplex budov aj so sústavou terás je vybudovaný v neuveriteľnej nadmorskej výške 2 430 metrov. Súčasťou mesta je slnečné observatórium Intihuatana. Machu Picchu je dnes súčasťou svetového kultúrneho dedičstva.

Ďalším z miest, ktoré si určite stojí za to pozrieť, pokiaľ milujete architektúru a páčia sa vám staré uličky so zaujímavými stavbami z rôznych storočí, je mesto Cusco. Popisované aj ako otvorené múzeum, v ktorom sa dozviete najviac o ich dejinách. Centrum sa totiž podarilo zachovať vo vynikajúcom stave. Jednotlivé budovy patria medzi skvosty peruánskych pamiatok, kvôli čomu ich dokonca zaradili na zoznam UNESCO.

Pôvodne sa tam nachádzali ešte stavby, ktoré postavili Inkovia. Tie však neboli v dobrom stave, tak ich zbúrali, ale ich základy použili pri budovaní nového centra. Hlavným námestím je Plaza de Armas, kde nájdete aj naviac pamiatok. Jednou z najcennejších budov je katedrála s bohatým zdobením, ale taktiež kostol, ktorého patrónom je svätý Domingo.

Vysokocenenou dominantou je tiež Corincancha. Ide o bývalý chrám slnka, ktorý postavili Inkovia a údajne v ňom uchovávali veľké množstvo zlata. Samozrejmosťou je množstvo podnikov, kde si pochutnáte na miestnych špecialitách.

Čo sa týka prírodných úkazov, nájdete ich tu viac než dosť. Jedným z nich je posvätné jazero Titicaca, ktoré je zároveň najvyššie položeným jazerom na svete. Tento titul získalo vďaka svojej polohe vo výške presahujúcej 3 800 m.n.m., no návštevníkov láka aj inými zo svojich predností. Táto bezodtoková vodná plocha ležiaca na hraniciach Peru a Bolívie je zaujímavá najmä svojou funkčnou lodnou obchodnou dopravou prechádzajúcou pomedzi stále obývané plávajúce ostrovy. Nezabudnuteľné prostredie horského jazera má viac ako 20 prítokov.

V neposlednom rade netreba opomenúť plávajúce ostrovy kmeňa Uros. Ide o neobyčajné miesto, ktoré by ste len ťažko hľadali inde na svete. Člny, obydlia, ale aj ostrovčeky postavené z niekoľkých vrstiev tunajšej trstiny tortora rastúcej na pobreží Titicaca sú totiž originálnou záležitosťou tohto posvätného, no chladného jazera. Hoci dnes už väčšina z tunajších Indiánov žije na pevnine, prichádzajú sem, aby sa nemuseli úplne vzdať svojho domovského prostredia a zároveň, aby predali svoje ručne tkané a pletené výrobky z obľúbenej jemnej vlny alpaky. Aj vďaka tomu si môžete užiť autentickú atmosféru, ktorá vás očarí a nenechá zabudnúť.

Čo sa týka klímy, v Peru existuje 28 rôznych druhov podnebia. Jeho skvelá geografia umožňuje jednej krajine mať veľkú rozmanitosť. Môžete očakávať tropické počasie na východe a suché púštne počasie na západe. Pri cestovaní na niektoré miesta v Peru vždy zvážte nadmorskú výšku miesta. Najvyšší bod tu je Nevado Huascaran (6 746 m) a najnižší bod je Pacific Ocean (0 m).

Takže v tejto krajine existujú obrovské rozdiely v nadmorských výškach a počasie je v nich preto veľmi odlišné. Majte na pamäti, že teplota zvyčajne klesá o 1,2 - 1,9 ℃ na 200 m, v závislosti od ostatných podmienok. Ak ste sa teda rozhodli cestovať do Peru, bez ohľadu na ročné obdobie, vždy by ste mali mať po ruke teplé oblečenie, pretože teplota sa niekedy veľmi prudko mení (najmä v noci).

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

5489
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4785
Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: