Hamsa alebo Fatimina ruka

Hamsa alebo Fatimina ruka

Hamsa - arabsky päť, odkazuje na obrázok 'piatich prstov ruky', je tiež známa ako ruka Fatimy dcéry proroka Mohameda. Je to amulet v tvare dlane obľúbený v celej severnej Afrike, na Strednom východe a bežne používaný v šperkoch a v rôznych nástenných ozdobách.

Ruka - hamsa, otvorená pravá ruka, je znakom ochrany, predstavuje aj požehnanie, silu a je vnímaná ako mocná ochrana pri odvracaní zlého oka. Je jednou z najbežnejších súčastí zlatých a strieborných šperkov, historicky a tradične, bola najčastejšie rôzne vyrezávaná alebo vytvorená zo striebra, kovu, o ktorom sa predpokladá, že predstavuje čistotu a má magické vlastnosti.

Často je natretá na steny domov červenou farbou, niekedy s použitím krvi obetovaného zvieraťa, namaľovaná alebo zavesená na dverách izieb, ako sú dvere nastávajúcej matky alebo novorodenca. Ruka môže byť zobrazená s roztiahnutými prstami, aby odvrátila zlo, alebo ako zovretá, aby priniesla šťastie. Môže byť zobrazená s prstami smerujúcimi nahor pri ochrane alebo nadol pri udeľovaní požehnania.

Vysoko štylizované verzie môžu byť ťažko rozpoznateľné a môžu pozostávať z piatich kruhov predstavujúcich prsty, ktoré sa nachádzajú okolo centrálneho kruhu predstavujúceho dlaň.

Strieborný amulet hamsa berberskej tradície – khmissa

Rovnako používaná na ochranu pred zlým okom, zlomyseľným pohľadom, o ktorom sa predpokladá, že môže spôsobiť chorobu, smrť alebo len všeobecnú smolu, hamsa často obsahuje symbol oka. Vyobrazenie ruky, oka alebo čísla päť v arabskej a berberskej tradícii súvisí s odvrátením zlého oka, čoho príkladom je výrok khamsa fi ainek „päť prstov v oku“.

Zdvihnutie pravej ruky so zobrazenou dlaňou a prstami mierne od seba je súčasťou tejto kliatby, ktorej cieľom je „oslepiť agresora“. Ďalší vzorec vyslovený proti zlému oku v arabčine, ale bez gest, je khamsa wa-khamis „päť a štvrtok“. Štvrtok sa ako piaty deň v týždni považuje za dobrý deň na magické obrady a púte k hrobom uctievaných svätých, aby pôsobili proti účinkom zlého oka.

Vzhľadom na svoj význam v arabskej aj berberskej kultúre je hamsa jedným z národných symbolov. Je tiež najobľúbenejší medzi rôznymi amuletmi (ako je Oko a Hirz – strieborná krabička obsahujúca verše Koránu) na odvrátenie zlého oka v Egypte.

Egyptské ženy, ktoré žijú v “baladi” - tradičných mestských štvrtiach, často vyrábajú khamaysa, čo sú amulety zložené z piatich (hamsa) predmetov, ktoré sa dajú pripevniť na vlasy alebo oblečenie ich detí. Päť predmetov môže byť vyrobených z paprík, rúk, kruhov alebo hviezd visiacich na háčikoch.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1833 2350€
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1370 1650€
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2723 3890€
Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: