História New Yorku trochu inak - po stopách mafiánov

História New Yorku trochu inak - po stopách mafiánov

Popri sprevádzaní sa stretávam s množstvom ľudí, ktorých zaujímajú rôzne informácie. Niekto je vášnivý historik a niekto radšej počúva zaujímavé príbehy alebo obzerá prírodu. Na našich BUBO zájazdoch v New Yorku sa snažíme vytvoriť správny mix informácií, aby sme profesionálne odovzdali naše poznatky o krajine, ale aby sme sa pri tom aj zabavili. A tak sme si prehliadku dolného Manhattanu obohatili o nielen výživnú prechádzku Brooklynským mostom, ale o historické poznatky vplyvu mafiánov na rozvoj New Yorku.

S našou BUBO skupinou stojíme pred nápisom Little Italy, a začíname našu jazdu históriou. Táto mestská časť vznikla počas významnej talianskej migrácie koncom 19. začiatkom 20. storočia, keď sa do mesta prisťahovalo množstvo talianskych migrantov za vidinou lepších pracovných príležitosti. Začali sa usádzať na dolnom Manhattane a postupne sa vytvorila bohatá komunita Talianov, ktorú nazvali Little Italy. Táto časť sa stala známou svojimi reštauráciami, chutnou talianskou kuchyňou, obchodmi a rôznymi náboženskými udalosťami, ktoré len odrážali taliansku kultúru a tradície. 

Komunity, ktoré sa tu roky vytvárali, poskytovali výborné podmienky na rast organizovaného zločinu. Značná časť talianskych prisťahovalcov pochádzala práve z južnej oblasti Talianska, ktoré už v tom čase boli známe zločineckými skupinami ako Camorra a ˇNdrangheta. Niektorí migranti boli už súčasťou niektorej z týchto skupín v Taliansku a skúsenosti si priniesli so sebou do New Yorku. 

Vývoj mafie bol veľmi premyslený a navonok sa prezentoval ako forma sociálnej pomoci a ochrany v imigrantských komunitách. Členovi mafie poskytovali finančnú pomoc, ochranu a riešili konflikty pred diskrimináciou. Tento prístup im pomohol vybudovať si v komunite vplyv a váženosť.

Mestom otriasali rôzne mená a udalosti, kedy jednotlivé rodiny medzi sebou bojovali o územie a hlavne o postavenie na verejnosti. Ktoré talianske mafiánske rodiny ovládli New York? To si môžete prečítať v článku o talianskych mafiánskych rodinách.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

31.08. → 14.09. +7 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4890
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2805
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA