Ho Chi Minhov dom na chodúľoch

Ho Chi Minhov dom na chodúľoch

História domu sa začala písať 2. marca 1958, keď Ho Chi Minh prišiel navštíviť prvé poľnohospodárske družstvo v provincii Thai Nguyen. Cesta zahŕňa prehliadku domov na chodúľoch, ktoré prezidentovi pripomenuli čas strávený na severnej základni. V tom čase pre neho jeho pomocníci hľadali vhodný dom.

Po skončení vietnamskej vojny proti Francúzom v roku 1954 sa prezident vrátil do Hanoja. V tom čase odmietol bývať v luxusnom Prezidentskom paláci. Prezident Ho Či Minh sa dobre zamyslel a potom svojim súdruhom povedal, že si chce postaviť dom na chodúľoch na druhej strane rybníka, kde bude žiť a pracovať.

Projektantom domu na chodúľoch bol architekt Nguyen Van Ninh. V tom čase bol zástupcom riaditeľa odboru architektonického projektovania Ministerstva dopravy.

Po dokončení projektu sa 15. apríla 1958 začal stavať dom na koloch.

Asi po mesiaci, 17. mája 1958, bol dom strýka Ho na chodúľoch dokončený. Do tohto domu sa 19. mája 1958 nasťahoval prezident a býval tu do 17. augusta 1969.

Dom je navrhnutý v štýle etnickej menšiny: 10,5 m na dĺžku, 6,2 m na výšku a má dve poschodia. 

Prvé poschodie je miestom, kde v lete pracoval prezident Ho Či Minh. Toto miesto bola často miestom stretnutí najvyšších predstaviteľov vlády. Horné poschodie má dve izby: podkrovnú izbu a spálňu. Každá izba má šírku len 10 metrov štvorcových. Izba zobrazuje iba základné predmety každodenného života Ho Či Mina.

Po smrti Ho Chi Minha sa jeho dom na chodúľoch, so svojim historickým významom,  stáva architektonickým dielom ovplyvneným vietnamskou národnou kultúrou.

15. mája 1975 bol tento dom vyhlásený za osobitnú národnú kultúrnu a historickú pamiatku. 

Pred domom je jazierko s množstvom farebných rýb rovnako v zadnej časti domu je ovocná záhrada so vzácnymi druhmi z mnohých miest vo Vietname a zahraničí. Okolie domu má veľa zelených rastlín a stromov, čo vytvára očarujúci a pokojný vzdušný priestor. Ho Chi Minh mal veľkú lásku k básňam a prírode, a tak si na uspokojenie tejto lásky postavil jednoduchý dom na chodúľoch a miloval aj pocit bývania uprostred prírody. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

3195
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4490
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

3365
Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
TOP 10: Najväčšie zážitky z Ázie Blog

Blog TOP 10: Najväčšie zážitky z Ázie

Ázia je najväčším kontinentom Zeme. Nám Európanom je blízka a aj ja keď som začal cestovať vo veľkom, bolo to práve sem. Ázia je extrémne…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: