Hotel Zimný palác v Luxore

Hotel Zimný palác v Luxore

Hotel Winter Palace alebo „Zimný palác”, tiež známy ako Old Winter Palace, je historický 5-hviezdičkový luxusný rezort z obdobia britskej koloniálnej éry, ktorý sa nachádza na brehu rieky Níl v Luxore v Egypte, južne od Luxorského chrámu.

Hotel postavil Benjamin Herbst pod záštitou spoločnosti Upper Egypt Hotels Co., založenou v roku 1905 káhirskými hoteliermi Charlesom Baehlerom a Georgeom Nungovichom v spolupráci so slávnou a najstaršou cestovnou kanceláriou Thomas Cook & Son.

Hotel Winter Palace bol slávnostne otvorený 19. januára 1907 piknikom v Údolí kráľov, po ktorom nasledovala večera v hoteli, slávnostné príhovory, partičky bridgu, či rozhovory na veľkej terase s výhľadom na magický Níl. Architektom bol Leon Stienon, hotel postavila talianska stavebná spoločnosť G.GAROZZO & Figli Costruzioni.

Zimný palác sa stal miestom stretnutí istej triedy cestovateľov na začiatku 20. storočia, exemplárnych mladých Angličanov, chutných a vkusne oblečených anglických dievčat, ako by ich opísal jeden cestopisec tej doby. Hotel sa stal druhým domovom pre mnoho egyptológov, ktorým zaručil primeranú spoločnosť po osamelých dňoch pri prašných vykopávkach.

Počas 1. svetovej vojny bol hotel dočasne zatvorený a slúžil ako hospic pre zotavujúcich sa vojakov.

Pravidelným hosťom v hoteli od roku 1907 bol George Herbert, 5. gróf z Carnarvonu, lepšie známy ako Lord Carnarvon. Po mnohých rokoch, keď sám kopal v Údolí kráľov, dostal radu, aby si najal bývalého hlavného inšpektora Egyptian Antiquities Services, menom Howard Carter. Lord Carnavon sa stal jeho patrónom.

Howard Carter, ktorý sa po vojne vrátil do Luxoru, aby pokračoval v práci na vykopávkach, ktoré s Carnarvonom začali pred vojnou, odkryl schod vytesaný v skalnatom svahu v údolí a nakoniec schodisko vedúce k zapečatenému vchodu do predtým neobjavenej egyptskej hrobky Tutanchamona. Carter okamžite informoval Carnarvona, ktorý bol v tom čase späť v Anglicku, a po jeho príchode do Luxoru 26. novembra 1922 sa obaja zapísali do histórie prelomením zapečatených dverí.

Správa o objave uchvátila svet a do Vianoc roku 1922 bolo mesto Luxor zaplavené návštevníkmi posadnutými tutovskou horúčkou. Všetci dúfali, že nahliadnu do hrobky. Telegrafný úrad bol preťažený zásielkami novín, obchody pre turistov vypredali všetky zásoby fotoaparátov a nebolo možné nájsť jedno voľné miesto v hoteli. Zimný palác začal dokonca stavať plachtové stany v areáli hotela, záhrady boli plné armádnych postelí pre turistov a tí boli jednoducho vďační za to, že vôbec nejakú posteľ majú.

Po oznámení objavu bol Zimný palác hostiteľom medzinárodného tlačového zboru a mnohých zahraničných návštevníkov. Carter používal hotelovú nástenku na doručenie príležitostných správ a informácií o jeho objavoch.

V novodobých dejinách v roku 1975 bol areál rozšírený výstavbou Nového zimného paláca. Prístavbu, klasifikovanú ako 3-hviezdičkový hotel, prepojili chodbami k pôvodnej budove. Avšak v roku 2008 bola táto časť zbúraná.

V roku 1996 bol v zadnej časti záhrady Zimného paláca, postavený 4-hviezdičkový pavilón so 116 izbami. Hotelové budovy sú prepojené so záhradami, bazénmi, tenisovými kurtami, terasami a reštauráciami.

Zimný palác má 5 reštaurácií. Reštaurácia z roku 1886, v ktorej sa podáva francúzska kuchyňa, je pomenovaná podľa roku, kedy bol hotel založený. Reštaurácia La Corniche (medzinárodná kuchyňa) sa nachádza v historickom krídle Palace. Bougainvilliers (medzinárodná kuchyňa) sa nachádza v krídle pavilónu, zatiaľ čo Palmetto (talianska kuchyňa) a El Tarboush (egyptská kuchyňa) sú v záhrade v blízkosti bazéna. 

Záhrady Zimného paláca sú veľkolepé, obklopené palmami, nádhernými kvetmi a fontánami, ktoré doslova uchvacujú srdce a myseľ. Prechádzky v záhradách sú najromantickejšie pri mesačnom svite alebo pri slnečnom kúpeli po raňajkách. Kľukaté biele terasy rozprestierajúce sa pred palácom sú miestami na čaj tete-a-tete. Pohľady z terás na slnko zapadajúce na ruinách Luxoru, strieborné zrkadlo nesmrteľnej rieky a obrysy Thébskych vrchov, kde nekonečné slnko rozpaľuje Saharu, sú neopakovateľné.

Hotel Zimný palác počas svojej histórie hostil mnoho slávnych hostí, vrátane Winstona Churchilla, Agathy Christie, belgického kráľa Alberta I., Alžbety Bavorskej, Eugénie de Montijo, francúzskej cisárovnej a mnohých ďalších. Dokonca aj celá egyptská kráľovská rodina prijala hotel Zimný palác ako svoje každoročné zimné útočisko.

Hotel je súčasťou exkluzívnych hotelov Palace Hotels of the World a ponúkame ho v rámci nášho BUBO zájazdu Egypt - maximálne poznanie.

Mohli by vás zaujímať blogy:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

1950 2785€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2027 2385€

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2565
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: