Ikonický symbol New Yorku

Ikonický symbol New Yorku

Čo odpoviete vy, keď sa vás spýtam čo je symbol New Yorku? Napadne vám Socha slobody, Empire State Building, Brooklyn Bridge, jablko, Times Square, Broadway, Central Park alebo žlté taxíky? Myslím, že každému napadne niečo iné, presne to, kvôli čomu by bol ochotný navštíviť toto mesto.

Najviac spomínaný symbol New Yorku, podľa klientov BUBO,  je Socha slobody. Symbol nielen najľudnatejšieho mesta, ale aj celkovo Spojených štátov amerických. Všetci si predstavíme majestátnu, 93 metrov vysokú sochu ženy s korunou na hlave, ktorá sa vyníma na ostrove Liberty s horiacou fakľou. Mimochodom táto fakľa je veľkým lákadlom bleskov, viete koľko bleskov udrie ročne do Sochy slobody?

Pre milióny prisťahovalcov, ktorí prichádzali do štátov koncom 19. a začiatkom 20. storočia, bola socha prvý symbol, ktorý uvideli po dlhej plavbe za prísľubom lepšieho života. Každá časť sochy nesie v sebe kus symboliky, napríklad samotná koruna, ktorú má na hlave, má sedem hrotov, ktoré znázorňujú sedem kontinentov a sedem oceánov. Tabuľa, ktorú nesie v ľavej ruke, má na sebe rímsky nápis a čísla (JULY IV MDCCLXXVI), ktoré znamená 4. júl 1774 - rok podpísania deklarácie nezávislosti USA. Tiež zlomené okovy, ktoré má na nohách, nesú veľký význam, znamenajú oslobodenie a odhodlanie vykročiť priamo k voľnosti. Oslavuje koniec otroctva a privítava migrantov.

Veľkým právom je Socha slobody najvyhľadávanejším turistickým miestom. Na ostrove Liberty, kde sa socha nachádza, je aj múzeum, ktoré je otvorené od roku 2019 a približuje históriu a fakty tejto významnej už takmer 140-ročnej pamiatky. Chcete vedieť viac o histórii USA? Prečítajte si aj nás blog o histórii a geografii USA.

Sochu slobody naši BUBO klienti na zájazdoch do New Yorku obdivujú hneď z niekoľkých pohľadov. Najskôr z Battery Parku, ktorý je aj nástupnou stanicou trajektu na Liberty Island - návšteva sochy je možná s rezerváciu v dostatočnom časovom predstihu, pár mesiacov. V cene lístka navštívite Liberty Island a múzeum a taktiež Ellis Island, čo je vedľajší ostrov, kde sa nachádza múzeum migrácie - je to miesto, kde boli všetci imigranti zadržiavaný po dlhej plavbe, aby sa zistilo či neprinášajú aj nejaké choroby. V tomto múzeu si môžete aj vy pozrieť či vaši predkovia pricestovali loďou do New Yorku a vytlačiť si tento dokument.

Iný pohľad poskytne plavba po dolnom Manhattane, kde sa preplavíte okolo ostrova až po Brooklynský most. A posledný pohľad, ktorý stojí za to, je práve ten z helikoptéry, kedy máte celé mesto pod sebou.

Termín ikonický symbol je niečo, čo je prepojené s určitým miestom, etnikom alebo myšlienkou a dosiahol vysokú úroveň kultúrneho významu. Niečo, čo v nás vyvoláva určité emócie alebo reprezentuje naše ideály. Myslím že Socha slobody tento titul nesie právoplatne. Čo je pre vás symbol New Yorku


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

31.08. → 14.09. +7 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4890
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2805
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA