Indigo v Maroku

Indigo v Maroku

Slovo „indigo“ pochádza z latinského slova indicum, čo znamená „Ind“, keďže farbivo na rastlinnej báze sa pôvodne do Európy dovážalo z Indie. Indigo je posledný rozoznateľný odtieň modrej prechádzajúc do modrofialovej.

Indigo je organická zlúčenina, ktorá má jasne modrú farbu. Kedysi sa toto farbivo extrahovalo z listov niektorých rastlín rodu Indigofera, hlavne Indigofera tinctoria. Rastliny, ktoré produkovali toto farbivo, boli bežne pestované ako dôležité plodiny a používané po celom svete, hlavne v Ázii. Produkcia farbiva indigo bola ekonomicky dôležitá kvôli historickej vzácnosti modrých farbív.

Modrá je farbou oblohy, preto symbolizuje absolútnosť a nekonečno, mier a duševný pokoj. Indigo je farbou múdrosti a intuície. Predstavuje vnútorné uvedomenie si spirituality a umožňuje hlboké sústredenie počas meditácie. Dáva schopnosť plánovať budúcnosť a prináša lásku k rituálom. Tí, ktorí sa cítia spojení s indigom, sú verní, idealistickí a intuitívni.​

Na juhu Maroka nájdeme „Nila“ alebo indigo, organický zázrak, ktorý pochádza z tohto regiónu a je považovaný za jeden z najfascinujúcejších prírodných zdrojov. Výhody tohto kráľovského modrého minerálu sú početné, čo z tejto tradície robí jedno z najstarších a najlepšie strážených tajomstiev marockých žien.

Indigo sa získava ako pigment z listov Isatis nachádzajúceho sa v regióne Timhdit v pohorí Stredný Atlas v Maroku. Nila alebo indigo bolo od staroveku považované za posvätnú pre väčšinu kmeňov, kde boli ženy známe svojou krásou a výnimočnosťou. Nila má bieliaci účinok a dodáva pokožke jas a žiarivosť.

Nila prášok Indigofera Suffruticosa Extract je 100 % prírodný minerál s indigovomodrou farbou. Nachádza sa vo forme horniny, ktorá sa redukuje na prášok. Tento indigový/Majorelový modrý prášok možno integrovať do kozmetiky, masiek na vlasy a telo alebo ho kombinovať s inými rastlinnými práškami, rastlinnými olejmi, esenciálnymi olejmi alebo dokonca rastlinným glycerínom, čím sa vytvorí zmes pripravená na použitie na pokožku, na ošetrenie alebo ako prípravok na ochranné účely.

V 17. storočí sa Indigo stalo všeobecne uznávaným nielen pre svoju výraznú farbu, ale aj pre svoje antibakteriálne a hmyz odpudzujúce vlastnosti. Toto účinné farbivo zabraňuje tiež zápachu, poskytovalo úľavu pokožke, hlavne ľuďom trpiacim ekzémom.

Indigo, ušľachtilá farba Sahary, sa používa na výrobu turbanov, ktoré nosili muži, aby ich chránili pred piesočnými búrkami a pred spálením od neľútostného púštneho slnka.

Tuaregovia sa niekedy nazývajú „Modrí ľudia“, pretože indigový pigment v tkanine ich tradičných rúch a turbanov zafarbil ich pokožku na tmavomodrú. Farba Tuaregov je modrá a má veľa symbolov, predstavuje oblohu a symbolizuje božstvo v Koráne. Je to tiež svet indigových ľudí - opisuje identitu mužov a chráni Tuaregov pred zlými duchmi.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1880 2350€
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1436 1650€
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2995 3890€
Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: