Isla Incahuasi – Ostrov kaktusov

Isla Incahuasi – Ostrov kaktusov

V srdci najväčšej soľnej pláne sveta Salar de Uyuni leží Isla Incahuasi - jedna z hlavných atrakcií tohto exotického územia pre väčšinu návštevníkov. Stretnete sa aj s názvov Inkawasi alebo Inka Wasi, ktorý z jazyka Quechua znamená „dom Inkov“a zdôrazňuje jeho dôležitosť v inkských dobách. Pred stovkami rokov, pred vynálezom džípov, miestni ľudia využívali Isla Incahuasi ako dočasné útočisko pri prechode cez soľnú pláň.

Tento kopcovitý a skalnatý výbežok zeme je vrcholom pozostatkov starovekej sopky, ktorá bola zaliata, keď bola oblasť súčasťou obrovského prehistorického jazera. Hovoríme o dobách spred 40 000 rokov. Koralové zloženie ostrova je fascinujúcou pripomienkou toho, že tento ostrov bol kedysi súčasťou gigantického jazera a dodnes tu nájdeme krehké koralové štruktúry a ložiská, ktoré často pozostávajú z fosílií a rias.

Kedysi toto osamelé, nadpozemské miesto, tento úžasný kúsok zeme, je v súčasnosti považovaný za jedno z najzaujímavejších miest v celej soľnej púšti. Terén je pokrytý pôvodnými stovkami druhov kaktusov obklopených plochým morom bielych šesťhranných soľných dlaždíc. Tieto obrovské kaktusy majú stovky rokov a rastú rýchlosťou jeden centimeter za rok.

Väčšina z nich je vysoká viac ako dva metre, niektoré dokonca dosahujú neuveriteľných 10 metrov. Ostrý kontrast s neúrodnými soľnými plánmi je to, čo robí bohatý rastlinný život na Inca Incahuasi o to viac fascinujúcim. Neďaleko sa nachádza aj podobný ostrov posiaty gigantickými kaktusmi Isla del Pescado – Rybí ostrov, práve vďaka svojmu tvaru, ktorá pripomína rybu plávajúcu v soľnom mori.  

Isla Incahuasi má celkovú rozlohu 24,62 hektárov a nachádza sa 80 km od dedinky Colchani, kde sa dodnes vyrába tradičným spôsobom soľ. Väčšina návštevníkov sa vydáva po turistickom chodníku na vrchol ostrova, kde na vás čaká 365-stupňový výhľad na celú bielu púšť. Túra trvá len 15 minút a ste na vrchole a chodníkom sa vrátite späť tam, kde ste začali formou okruhu.

Pozor na nadmorskú výšku, sme vo výške 3 656 m.n.m. a výšľap je síce krátky, no kvôli nadmorskej výške dá zabrať. Odmenou vám na zájazde v Bolívii budú surreálne výhľady na nepoškvrnenú bielu púšť, skutočný moment emócií v zachovalej prírode a biele zlato všade kam vaše oči dovidia.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4429 5210€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4350
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

17 dní

Trvanie

3992 4990€
Salar de Uyuni - magnet pre fotografov, ktorý vznikol vďaka slzám bohyne Salar de Uyuni

Salar de Uyuni Salar de Uyuni - magnet pre fotografov, ktorý vznikol vďaka slzám bohyne

Najslávnejšia a najväčšia soľná púšť sveta. Klenot Bolívie, kde slovo perspektíva naberá úplne iný význam. Tri nezabudnuteľné expedičné dni na…

Ivana Tomášová 27 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
La Paz - najvyššie položené hlavné mesto sveta La Paz

La Paz La Paz - najvyššie položené hlavné mesto sveta

La Paz, neoficiálne hlavné mesto Bolívie a najvyššie položené hlavné mesto sveta, upúta vašu pozornosť na prvý pohľad. Mesto, ktoré leží vo výške 3…

Ľubor Kučera 14 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: