Juraj Slafkovský - profil slovenského hokejistu

Juraj Slafkovský - profil slovenského hokejistu

Juraj Slafkovský má potenciál trhať slovenské hokejové rekordy. Mladý - len 18-ročný hokejista - sa stal počas leta víťazom Draftu NHL 2022 a počas leta sa skvelými výkonmi prepracoval do A-mužstva Montrealu Canadiens. Novú sezónu tak odštartuje v najlepšej hokejovej lige sveta. Uvidíme, aké štatistiky bude mať talentovaný krídelník na konci ročníka a koľko gólov sa mu podarí vsietiť. Dovtedy si poďme priblížiť, kto je Juraj Slafkovský.

Narodil sa 30. marca 2004 v Košiciach. Jeho mama bola reprezentantkou Slovenska v plávaní, jeho otec je zase dostatočne vysoký chlap, a tieto predpoklady sa v Jurajovi zmiešali. Od mladého veku bol vysoký (dnes 191 cm) a robustný (dnes 101 kg), vždy prevyšoval svojich rovesníkov. Na ľad sa dostal už ako päťročný. V 14 rokoch hrával za košický dorast, bežne nastupoval proti súperom, ktorí boli o štyri roky starší.

Jeho rodné mesto mu čoskoro bolo malé, a tak to skúsil v Salzburgu. Rakúska dorastenecká liga však bola podľa jeho slov "príliš jednoduchá", a tak zamieril do českého Hradca Králové a neskôr do fínskeho Turku. Ďaleko od domova bol už bez rodičov, sám si varil a pral, a dospel po hokejovej i osobnostnej stránke. Už ako 16-ročný prenikol medzi tím SR do 20 rokov a neskôr aj do "áčka", kde sa po nástupe na ľad stal najmladším slovenským reprezentantom v histórii. Prvý duel odohral proti Lotyšom a hneď dal aj gól.

Najúspešnejším bol preňho hokejový rok 2022. Už v olympijskej kvalifikácii sa javil ako veľký talent, ktorý by mohol vyriešiť problémy SR so strieľaním gólov. Mal mnoho šancí, no v stretnutiach pred olympiádou sa nepresadil, čo ho značne frustrovalo. "Neboj sa, ešte len budeš prepisovať rekordy," uisťoval ho Marián Gáborík v podcaste Boris a Brambor. Ako keby videl do budúcnosti. Slafkovský dal na OH 2022 v Pekingu sedem gólov a pomohol vlasti k zisku historických bronzových medailí.

To nebolo všetko. S TPS Turku sa vo fínskej lige prebojoval až do finále, na MS v hokeji bol s 5 gólmi opäť najlepším strelcom tímu spod Tatier a už vtedy sa dalo čakať, že bude minimálne dvojkou draftu, ktorý napokon vyhral aj vďaka svojmu prejavu - zdravému sebavedomiu a milým vtípkom ako "gól z bufetu", ktoré rozdáva v rozhovoroch. „Je to neuveriteľný zjav v hokeji. Nielenže je vysoký, ale má aj šikovné ruky. Veľmi sa mi páči jeho hra. Napriek výške nie je žiaden pomalý slimák. Korčuľuje skutočne výborne,“ povedal o ňom ešte dávnejšie tréner SR Craig Ramsay.

Pri pohľade na Juraja Slafkovského to vyzerá tak, že má všetko - výšku, rýchlosť, tvrdosť, presnú strelu, sebavedomie, je vtipný a ešte aj nohami na zemi. Často ho prirovnávajú k Jaromírovi Jágrovi či Miroslavovi Šatanovi. Prajeme mu v NHL veľa úspechov. Je to o dôvod viac, prečo ísť na zájazd do Kanady, vidieť Montreal a možno aj zápas NHL. Čo bude vašich TOP 10 Montrealu?


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2797 3108€
K

Amerika  

Kanada


náročnosť

13 dní

Trvanie

4039 4590€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: