Kohl - starodávna očná kozmetika

Kohl - starodávna očná kozmetika

Kohl je starodávna očná kozmetika, ktorá sa bežne používa na Blízkom východe, v Stredomorí, v južnej Ázii a v Africkom rohu ako očné linky, aby oči vyzerali zvodnejšie a nosili ju muži aj ženy. V skutočnosti sa pôvodne používala ako ochrana pred očnými chorobami a verilo sa, že chráni nositeľa pred slnkom.

Kohl chránil oči pred intenzívnym slnečným žiarením a pred infekciami. Znižoval podráždenie pieskom a vetrom, odpudzoval ploštice a slúžil ako zvlhčovač. Púštni nomádi dodnes používajú kohl ako prostriedok na minimalizáciu nepríjemných účinkov drsnej púštnej klímy na oči a pokožku.

Berberské ženy si tiež na tvár nanášajú kohl. Najčastejšie sa vertikálna čiara vedie od spodnej pery k brade a pozdĺž mosta nosa. Pôvodne čiara od spodnej pery po bradu ukazovala, či je žena vydatá alebo nie. Používajú sa aj ďalšie symboly, z ktorých každý má iný význam týkajúci sa plodnosti, ochrany pred zlými duchmi alebo ako kmeňové identifikátory.

Táto forma použitia kohla na tetovanie bola zavedená v 7. storočí v Severnej Afrike a bola známa ako loucham. V niektorých častiach Maroka sa ešte stále občas praktizuje, ale zvyk rýchlo vymiera - čiastočne preto, že tetovanie je v islame zakázané.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1833 2350€
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1370 1650€
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2723 3890€
Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: