Konfucianizmus - filozofia ovplyvňujúca Áziu dodnes

Konfucianizmus - filozofia ovplyvňujúca Áziu dodnes

Konfucianizmus je filozofický a etický systém, ktorý sa zrodil v Číne v 5. storočí pred naším letopočtom a získal veľký vplyv v celej Ázii. Tento systém sa zakladá na učeniach Konfuciusa, ktorého názory a filozofia boli zaznamenané v knihe s názvom "Analekty". Konfucius bol filozof a učiteľ, ktorý žil v rokoch 551 až 479 pred Kristom.

Jeho skutočné meno bolo Kong Qiu, ale je známy ako Konfucius v západnej literatúre. Bol to veľmi vplyvný učiteľ a jeho myšlienky a filozofia mali obrovský vplyv na kultúru a spoločnosť v Číne a v celej Ázii. Konfucianizmus sa zameriava na to, ako by ľudia mali žiť a správať sa v spoločnosti. Hlavnými cieľmi sú spoločenská harmónia, vzdelanie, morálne správanie a spravodlivosť. Podľa konfucianizmu by mali dodržiavať konkrétne zásady a správať sa tak, aby sa dosiahla harmónia a rovnováha v spoločnosti.

Medzi tieto zásady patria úcta k starším, lojalita k rodine a spoločnosti, usilovanie o vzdelanie a dokonalosť, dodržiavanie etiky a morálneho správania a podpora vzájomnej pomoci a spolupráce. Konfucius učil svojich žiakov to, ako by mali žiť a správať sa vo vzťahoch s ostatnými ľuďmi a ako by mali viesť spoločensky prospešný život.

Jeho filozofia sa zakladala na zásadách, ako sú lojalita, úcta, spravodlivosť a vzdelanie. Konfucius veril, že ľudia by mali konať na základe spoločenských konvencií a etikety a že by mali byť vzdelaní a vzdelávať sa po celý život. Konfucianizmus verí v uctievanie predkov a cnosti zamerané na človeka pre mierový život. Zlaté pravidlo konfucianizmu znie: „Nerob druhým to, čo nechceš, aby druhí robili tebe".

V súčasnosti sa konfucianizmus stále učí a praktikuje v niektorých krajinách ako Čína, Japonsko, Kórea a Vietnam. Práve v Hanoji na severe Vietnamu nájdeme jeden z najvýznamnejších chrámov zasvätených Konfuciovi, Chrám literatúry. V chráme sa nachádza aj Imperial Academy, prvá vietnamská národná univerzita. Chrám postavili v roku 1070 za čias cisára Lý Thánh Tônga. Je to jeden z niekoľkých chrámov vo Vietname zasvätených Konfuciovi - mudrcovi a učencovi. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

3195
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4490
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

3365
Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
TOP 10: Najväčšie zážitky z Ázie Blog

Blog TOP 10: Najväčšie zážitky z Ázie

Ázia je najväčším kontinentom Zeme. Nám Európanom je blízka a aj ja keď som začal cestovať vo veľkom, bolo to práve sem. Ázia je extrémne…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: