Korytnačka z legendy o jazere Hoan Kiem

Korytnačka z legendy o jazere Hoan Kiem

Korytnačka známa z vietnamskej legendy o jazere Hoan Kiem je vedecky známa ako Rafestus swinhoei a je to vzácny druh korytnačky. Sú známi iba dvaja alebo traja žijúci jedinci: jeden v Číne (v zajatí) a jeden alebo dvaja vo Vietname (vo voľnej prírode). Po smrti divého jedinca vo Vietname v januári 2016 a jedinca zajatého v Číne v roku 2019 je tento druh uvedený v zozname Medzinárodnej úniie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) ako kriticky ohrozený.

Samica posledného chovného páru uhynula v Zoo Suzhou v Číne v apríli 2019. Vo Vietname bola neskôr (22. októbra 2020) objavená divá samica a predpokladá sa, že v tej istej oblasti bol spozorovaný ďalší jedinec. Túto poslednú divú samicu však našli mŕtvu začiatkom roku 2023.

V súčasnosti sú v chráme Ngoc Son vystavené dva exempláre korytnačky, ktorú Vietnamci často nazývajú „stará korytnačka“. Korytnačky vystavené na ostrove v jazere Hoan Kiem, ktorý sa spája s legendou o návrate meča kráľa Le Loi.

Prvým exemplárom vystaveným vo vonkajšej presklenej skrini (v blízkosti dverí) je „stará korytnačka“ uhynutá v roku 1967. V tom čase vážila korytnačka 250 kg, pancier bol 2,1 m dlhý a 1,2 m široký, konzervovaný metódou vypchávania a impregnácie chemikáliami. 

Druhý exemplár (vo vnútornej skrini) uhynul 19. januára 2016, vážil 169 kg, pancier bol 1,85 m dlhý a 1,08 m široký, konzervovaná bola plastifikačnou technológiou z Nemeckej Spolkovej republiky. Proces výroby a konzervácie exemplára prebiehal od roku 2016 do roku 2018 - vrátane použitia pokročilých materiálov na uchovanie vzorky po dlhú dobu, pri zachovaní prirodzenej veľkosti, ako aj kostí vo vnútri tela, čím sa zabezpečí, že exemplár je blízko k obrazu „starej korytnačky“, keď bola nažive.

Úložné skrine sú špeciálne navrhnuté, a to vrátane super bieleho dvojitého reflexného skla, systému studeného laserového svetla a moderného systému odvlhčovania a filtrácie vzduchu. Tieto vzácne a cenné exempláre budú dlho zachované, budú propagovať jedinečné špecifické, historické a kultúrne hodnoty Hanoja zvlášť a Vietnamu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3968
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

1817 2795€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3071 4094€
Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta?

Vietnam je ázijský cestovateľský šperk s unikátnou históriou a výnimočnými prírodnými aj architektonickými lákadlami. Viete, ktoré pamiatky sa…

Viktor Háber 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: