Kto bol svätý Patrik?

Kto bol svätý Patrik?

Keď sa povie Írsko, väčšine ľudí sa automaticky s touto krajinou asociuje zelená farba. Táto asociácia vznikla najmä vďaka osobe menom Patrik, ktorá je dnes hlavným patrónom Írska. Sv. Patrik žil v 5. storočí, no presný dátum jeho narodenia a úmrtia je neznámy kvôli zlým záznamom z danej doby.

Napriek tomu, že je Patrik vedený ako patrón Írska, narodil sa v Anglicku. Narodil sa v severozápadnej časti Anglicka po tom, ako rímske vojská opustili Britské ostrovy. Otec Patrika v tom čase zastával funkciu „starostu“ jednej z anglických dedín a jeho starý otec bol kňaz. Patrik samotný bol na počiatku svojho života neveriaci. Keď mal 16 rokov, uniesli ho piráti z Írska, ktorý ho uväznili na 6 rokov. Práve počas tejto doby Patrik získal spirituálne cítenie a začal sa veľa modliť. V zajatí írskych pirátov pracoval ako pastier oviec.

Jedného dňa mal však od Boha zjavenie, v ktorom mu Boh povedal, že sa čoskoro vráti domov. Patrik precestoval asi 300 kilometrov k pobrežiu, kde presvedčil jedného kapitána lode, aby ho vzal domov. Po 3 dňoch plavenia sa im podarilo vylodiť v Anglicku, kde však nasledujúce týždne putovali bez toho, aby našli civilizáciu. Na pokraji vyhladovania na smrť sa Patrik pomodlil a Boh mu údajne poslal do cesty stádo divých svíň, ktoré poslúžili na zahnanie hladu.

Patrik sa dokázal vrátiť naspäť domov, keď mal niečo vyše 22 rokov. Začal študovať kresťanstvo, konkrétne vo francúzskom meste Auxerre. Po doštudovaní sa z neho stal misionár a vrátil sa do Írska, kde bolo jeho hlavným poslaním šíriť náboženstvo. Patrik celý svoj zvyšok života strávil šírením kresťanstva na území dnešného Írska. Veľa jeho učencov a priateľov po jeho smrti pokračovali v jeho činnosti.

Svätý Patrik nebol formálne nikdy kanonizovaný, no rímskokatolícka, protestantská aj írska cirkev ho považujú za svätého, výnimkou nie je ani pravoslávna cirkev, ktorá ho dáva na tú istú úroveň ako apoštolov. Patrik údajne ľudí učil o princípoch svätej trojice pomocou zelených trojlístkov, ktoré Íri nazývajú Shamrock, preto sa jeho meno spája so zelenou farbou a s touto rastlinou. Nie len Írovia oslavujú každý rok deň sv. Patrika po celom svete 17. marca. Tento deň sa odhaduje ako deň úmrtia Patrika. Kým v minulosti bol tento sviatok skôr náboženským sviatkom, dnes je to skôr oslava írskej kultúry spojená s pitím veľkého množstva alkoholu.

Mohli by vás zaujímať aj naše blogy o Írsku:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Veľká Británia, Írsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3350
Dublin - metropola piva, whiskey a írskej kultúry Dublin

Dublin Dublin - metropola piva, whiskey a írskej kultúry

Dublin - okúzľujúce, históriou bohato poznačené hlavné mesto Írskej republiky, rodisko mnohých významných spisovateľov, básnikov a hudobníkov, aj…

Diana Vozárová 15 min. čítania
Najlepšie Irish puby sveta Blog

Blog Najlepšie Irish puby sveta

Útulná a príjemná atmosféra s tradičnou írskou výzdobou, živou hudbou a širokým výberom piva a whisky. Populárne priestory pre miestnych aj…

Viktor Háber 9 min. čítania
Ako si zamilovať Európu (na spôsob BUBO) Blog

Blog Ako si zamilovať Európu (na spôsob BUBO)

Čo nové ešte o našej „matičke“ povedať? Veď o Európe už aj tak všetci všetko vedia... Nie, nie, nemýľte sa! Aj na Starom kontinente sa dá stále…

Ľuboš Fellner 6 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: