Lamine Yamal – objav ME 2024

Lamine Yamal – objav ME 2024

Oči futbalových fanúšikov sa upierajú na možno trochu nečakaného hrdinu ME 2024. Jednou z hlavných hviezd turnaja je iba 16-ročný útočník Lamine Yamal reprezentujúci Španielsko. Kým jeho rovesníci sa tešia z gólov strelených v rámci hier na počítači či herných konzolách, Yamal vedie Španielsko za historicky štvrtým majstrovským titulom. Strieľa góly na prestížnom turnaji a školí dospelých. Kto je Lamine Yamal?

Celým menom Lamine Yamal Nasraoui Ebana sa narodil v širšej oblasti Barcelony. Ako jeho meno napovedá, jeho rodičia Španielmi nie sú. Kým jeho otec sa narodil v susednom Maroku, jeho matka má ešte exotickejší pôvod – je rodáčkou z Rovníkovej Guiney. Africké gény a španielska futbalová škola - mix, ktorý sa postupne pretavil do úspechu.

Začiatky a vzostup Yamala

Už keď mal sedem rokov, hovorilo sa o ňom ako o úžasnom talente. Postupne si prešiel všetkými kategóriami barcelonskej akadémie La Masia, no už ako 15-ročného ho hodili do vody. Od kadetov prešiel rýchlo k juniorom a v tomto veku už hrával v zápasoch proti hráčom do 20 rokov.

Tréneri mladíkov Blaugranas od začiatku chválili jeho emocionálnu vyspelosť a to, že tento rýchly prechod ho nezlomil. Medzi spoluhráčmi je známy ako tichý, pokorný a žoviálny so stopercentným futbalovým nasadením. Bez hviezdnych manierov. A týka sa to aj štúdia. Yamal je stále študentom na strednej škole a viackrát ho aj kamery zachytili, ako na lavičke náhradníkov študoval na skúšky.

Bolo len otázkou času, kedy prerazí aj medzi seniormi. Bývalý tréner Xavi Hernandez ho v sezóne 2023/2024 využil vo všetkých zápasoch domácej La Ligy s výnimkou jedného. Yamal postupne začal lámať rekordy – stal sa najmladším hráčom v histórii, ktorý kedy nastúpil za Barcelonu. A tiež najmladším strelcom. Vo veku 16 rokov sa tešil z celkovo piatich gólov v modro-červenom drese.

„Je to vyzretý hráč, zodpovedný, plne si vedomý toho, čo sa v jeho kariére deje a čo potrebuje zlepšovať,“ hovoril Xavi. Chválil ho aj Albert Capellas, bývalý tréner barcelonskej akadémie. „Bol výnimočný. Je to typ hráča, o ktorom môžete od začiatku vidieť, že dostane šancu hrať za prvý tím.“

Ďalšie rekordy medzi najmladšími

Niet divu, že skvelé výkony Yamala si všimol španielsky tréner Luis de la Fuente a zavolal ho aj na MS 2024. Lamine sa tak ako 16-ročný stal najmladším hráčom, ktorý si kedy na profi úrovni obliekol španielsky dres.  Už v skupinovej fáze ohúril svojím pohybom a tým, koľko šancí vytvoril.

Gól mu chýbal, no prišiel v najvhodnejšom momente. V semifinále proti Francúzsku Yamal ukázal absolútny dešpekt voči dospelým, ktorých vyškolil ako rovesníkov a vyrovnával na 1:1 najkrajším gólom na turnaji. To mu prinieslo ďalší rekord – strelil gól ako najmladší hráč v histórii Španielska.

Po semifinálovom dueli sa hovorilo iba o jeho vynikajúcom výkone, za ktorý si vyslúžil titul hráča zápasu. Čo sa týka turnaja celkovo, nik neutvoril viac príležitostí na skórovanie pre spoluhráčov ako on. Fanúšikovia priam nechápu, ako je možné, že má stále len 16 rokov. Deň pred finále ME 2024 (13.7.2024) dovŕši 17 rokov.

Prirovnania k Messimu či ikonická foto

Už viacero hráčov súčasnosti označili experti za „ďalšieho Lionela Messiho“. Najbližšie však, zdá sa, má k tomuto prirovnaniu práve Yamal. Je ľavák, hrá na pravom krídle, má skvelú strelu z diaľky, je extrémne silný v súboji 1 na 1 a v driblingu je priam bezkonkurenčný. Má úžasný prehľad v hre ako napríklad v minulosti Xavi či Iniesta. To všetko definuje aj Messiho.

„Maradona, Messi a teraz Yamal," zložil mu kompliment slávny Nemec Lothar Mätthaus. V niektorých štatistikách je Španiel ešte lepší. V rovnakom veku, v ktorom Yamal odohral 51 zápasov medzi seniormi za Barcelonu a vyhral 13 reprezentačných zápasov za Španielsko, Lionel Messi ešte ani len neabsolvoval súťažný seniorský debut.

Zdá sa, ako keby naňho „LM10“ preniesol svoje schopnosti. Presne o tomto začali ľudia špekulovať po tom, čo sa objavili zaujímavé fotky z Yamalovho detstva. V roku 2007 mohol byť ako šesťmesačný (po tom, čo jeho rodičia vyhrali súťaž), súčasťou fotenia sa s jedným z hráčov Barcelony. Išlo o charitatívne foto do kalendára. V tom čase 20-ročný Messi sa odfotil práve s bábätkom Yamalom, ktoré kúpal vo vaničke. Po takmer 17 rokoch túto foto vytiahol Laminov otec a hneď sa stala virálnou.

Uvidíme, či sa tento predčasne vyspelý mladý krídelník priblíži k mimoriadnym úspechom Argentínčana. No o rozsahu jeho talentu či potenciálu nemožno pochybovať. Fanúšikovia futbalu sa ale majú na čo tešiť - v roku 2034 bude mať Lamine Yamal stále len 26 rokov a jeho kariéru bude isto zaujímavé sledovať. Po tom, čo Cristiano Ronaldo a Lionel Messi (zrejme už čoskoro) ukončia svoje kariéry, tak netreba smútiť. Na vzostupe je ďalšia megahviezda!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Španielsko, Portugalsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1890 2100€
K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2537 2985€
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2092 2490€
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 46 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 33 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: