Legendárny dostihový kôň Phar Lap

Legendárny dostihový kôň Phar Lap

Ryšavý dostihový koník s bielou hviezdou na čele sa narodil v stajniach v mestečku Timaru na Novom Zélande. Ako dvojročného ho predali obchodníkovi a majiteľovi koní do Sydney za 160 libier. Jeho vzhľad ho veľmi neuchvátil, lebo nebol exteriérovo pekný, ale kostnatý a prerastený a aj napriek výbornému rodokmeňu odmietol do neho investovať dalšie peniaze. Tréner Harry Telford, ktorý neustále čakal na svojho životného koňa, sa ho ujal.

Spočiatku sa mu v pretekárskej kariére nedarilo. Kôň nevedel cválať, bol lenivý a všetci sa na ňom len smiali. Prehrával každé preteky, ale jeho tréner sa nevzdával.

Vo veku troch rokov však prišiel zvrat, zo škaredého káčatka sa stal vysoký, osvalený a vyrovnaný kôň. Víťazstvom v najprestížnejších dostihových pretekoch Melbourne Cup, ktoré sa od roku 1927 ako prvý šport vysielali v rádiu naživo, sa dostal do povedomia bežných ľudí, ktorí prenos mohli počúvať salónikoch, kluboch kdekoľvek v Austrálii. Phar Lab sa tak stal nádejou pre ľudí počas hospodárskej krízy. Sledovali ho nielen na dostihovej dráhe, ale každý z podnikov, kde prenos z dostihov počúvali, mal svojho bookmakera, u ktorého mohli stávkovať.

Kým hospodárska kríza „lámala” životy, Phar Lap lámal rekordy. Stal sa pre ľudí istotou a navyše si v biede a nezamestnanosti mohli zarobiť nejaké peniaze. V celej Austrálii ľudia s očakávaním počúvali zakaždým, keď Phar Lap pretekal. Každé víťazstvo zvýšilo národný pocit hrdosti.

Od septembra 1929 do marca 1932 zabehol Phar Lap cez 50 pretekov a vyhral ich úžasných 36. Z toho bolo 33 výhier za sebou, čo je dodnes platný svetový rekord. Zvíťazil takmer vo všetkých veľkých austrálskych dostihoch. Jeho úspechy sa dostali do širokej mediálnej pozornosti. Objavoval sa v krátkych spravodajských filmoch v kinách, či na titulkách novín, čo zvyšovalo ich predajnosť. Stal sa športovou „osobnosťou” práve vtedy, keď sa začal chápať a využívať plný potenciál komerčných prepojení medzi športom, médiami a marketingom. S takým intenzívnym mediálnym zviditelňovaním ľudia cítili, že Phar Lapa skutočne poznajú.

Po dobytí Austrálie koňa poslali do Severnej Ameriky. V roku 1932 porazil najlepšie americké kone o dve dĺžky v prestížnom dostihovom závode Agua Caliente Handicap, kde dobehol v rekordnom čase. O 12 dní, pred dôležitým dostihom, však fanúšikov šokovala smutná správa. Phar Lap je mŕtvy! Nikdy sa presne neprišlo na to, čo sa stalo, ale domnievali sa, že bol úmyselne otrávený niekým z amerického dostihového priemyslu, keďže jeho víťazstvami prichádzali o veľké peniaze na stávkach.

Jeho smrť spôsobila v Austrálii obrovský národný smútok. Ľudia vraj poslali vláde petíciu, aby vyhlásili za jeho zabitie vojnu. Ryšavý kôň bol naozaj zázrakom, z úplného outsidera sa z neho stala legenda. Vyhrával aj napriek veľkému hendikepu, pretože usporiadatelia dostihov mu dávali do sedla 10 až 20 kg závažia, aby boli vraj preteky spravodlivé. Pretože ak štartoval on, nikto by svojho koňa do závodu neprihlásil.

Ďalšou zaujímavosťou je, že Phar Lap mal vraj dvakrát väčšie srdce ako bežné plnokrvníky, vďaka tomu mohol bežať rýchlejšie, lebo mal lepšie okysličenú krv. Príbeh jedného z najlepších dostihových koní všetkých čias je aj sfilmovaný a napísali o ňom aj množstvo kníh.

Jeho pozostatky sú dokonca vystavené v múzeách: srdce v Národnom múzeu Austrálie v Canberre, vypreparovaná koža v Múzeu Viktórie v Melbourne a jeho kostra v Te Papa vo Wellingtone.  

Ak ste fanúšikom dostihov, prečítajte si blog o talianskom mestečku Siena, kde sa dvakrát do roka konajú legendárne konské dotihy - Palio di Siena. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Austrália a Oceánia  

Austrália


náročnosť

10 dní

Trvanie

3404 3825€
K

Austrália a Oceánia  

Austrália


náročnosť

14 dní

Trvanie

4576 5720€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach Sydney

Sydney Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach

V Austrálii neobíďte Sydney! Prístavné mesto, hlavné mesto austrálskeho štátu Nový Južný Wales, najstaršie a druhé najväčšie mesto na červenom…

Veronika Hulíková 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: