Leopard je najviac adaptabilná a rozšírená veľká mačkovitá šelma na svete. Patrí do rodu Panthera, kam patria aj leopardy snežné, levy, tigre a jaguáre. Leoparda zaraďujeme do čeľade Felidae, ktorá zahŕňa všetky druhy mačkovitých šeliem. Je najmenším členom rodu Panthera, avšak napriek tomu si zachováva impozantnú silu a schopnosť prežiť v náročných podmienkach. Genetické štúdie naznačujú, že Panthera pardus sa oddelil od svojich blízkych príbuzných, ako je tiger (Panthera tigris), približne pred 2 až 3 miliónmi rokov.

Vďaka svojej schopnosti prispôsobiť sa rôznym prostrediam, od hustých lesov po púšte, sa leopardy vyskytujú v Afrike a Ázii, pričom ich globálna populácia je rozdrobená a často ohrozená ľudskými aktivitami. Prekvapivo ich nájdete od Senegalu na západe, v Juhoafrickej republike na juhu, v Somálsku v Africkom rohu, ale prekvapivo aj napríklad v Izraeli, Ománe a Saudskej Arábii či východnom Turecku. Na východ sú prítomné v Indii, Srí Lanke, Nepále, Číne, celej juhovýchodnej Ázii až po ostrov Jáva.

Leopard je známy svojou svalnatou, ale štíhlou postavou, ktorá sa líši od zavalitého a mohutného jaguára. Dĺžka tela sa pohybuje medzi 90 až 190 cm, pričom chvost môže mať až 110 cm. Hmotnosť leoparda sa líši v závislosti od poddruhu a pohlavia, pričom samce sú výrazne väčšie než samice a môžu dosahovať hmotnosť až 90 kg. Srsť leoparda je krátka, s výraznými čiernymi škvrnami usporiadanými do vzoru roziet. Tieto rozety sú základným rozpoznávacím znakom oproti jaguárovi. Jaguár má vo veľkých rozetách na trupe ešte aj čiernu bodku v strede. Tento vzor poskytuje leopardovi výbornú kamufláž v jeho prirodzenom prostredí.

Vyskytujú sa tiež melanistické jedince, známe ako čierny leopard alebo "čierny panter", ktorých tmavá srsť je výsledkom genetickej mutácie. Títo jedinci sú najčastejšie zaznamenaní v hustých lesoch, kde im tmavá farba poskytuje výhodu v tieňovanom prostredí.

Vrcholový predátor a zároveň oportunistický lovec. Tak by sa dal charakterizovať leopard. Jeho jedálny lístok zahŕňa široké spektrum koristi, od malých hlodavcov po stredne veľkú zver, ako sú antilopy či jelene. Leopardy sú silne teritoriálne zvieratá, pričom veľkosť ich teritória sa líši v závislosti od dostupnosti potravy a hustoty populácie. Ich lovecká taktika sa spolieha na ticho, kamufláž a rýchly útok z krátkej vzdialenosti. Je vynikajúci lezec a často si svoju korisť vyťahuje na stromy, aby ju ochránil pred ďalšími predátormi, ako sú levy, hyeny alebo divé psy. Tento zvyk je obzvlášť častý v afrických savanách, kde je vysoká konkurencia o potravu. Na strom dokáže leopard vyniesť korisť vážiaca až trojnásobok jeho váhy. To znamená, že dospelý, 80-kilový samec, vynesie na strom 250-kilového pakoňa.

Žijú samotárskym spôsobom života. Samec a samica sa stretávajú len na obdobie párenia a mláďatá vychováva samica sama. Mladé sa od nej oddelia približne v 1,5 roku života. Aj napriek obrovskému územiu výskytu sa jedince vďaka rozdrobenosti populácie stretávajú menej a šanca na splodenie potomkov tak klesá. Stále sú však miesta, kde sú v prírode zastúpené relatívne hojne. Najväčšiu šancu na ne máte napríklad v Národnom parku Kruger a jeho priľahlých súkromných rezerváciách, kde si môžete užiť safari v luxuse a prostredí s minimom turistov. Zájazd Kapské Mesto a jedinečné safari naplní tieto požiadavky a veríme, že aj umožní vidieť tohto nočného lovca. Dočítate sa o nich aj v našich blogoch o najzaujímavejších zvieratách sveta, alebo si vypočujte blog o zvieratách Srí Lanky.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

3681 4330€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

27.12. → 04.01. +28 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

3980
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4707 5740€
TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024
Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 69 min. čítania
TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top?
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 21 min. čítania

Viac informácií o krajine: