Čo viete o pyramídach v Gíze?

Čo viete o pyramídach v Gíze?

Pyramídy v Gíze sú dokonale zarovnané

Faraóni Starej ríše verili, že sú priamymi potomkami boha Slnka Ra, takže pyramídy boli postavené tak, že rohy ukazovali na Chrám Ra v Heliopolis v súlade so súhvezdím Orion. 

Šesť miliónov ton tehál bolo vyzdvihnutých bez použitia technológie

Na stavbu pyramíd v Gíze sa použilo približne 2,3 milióna tehál, z ktorých každá vážila približne 2,5 tony. Všeobecne uznávanou teóriou je, že starí Egypťania používali na prepravu a zdvíhanie masívnych kamenných blokov rampy vyrobené z tehlovej tehly alebo vápencovej drviny.

Robotníci na stavbe pyramíd

Zatiaľ čo grécky historik Herodotos tvrdil, že na stavbe pyramíd sa podieľali podradní robotníci, vedci tvrdia, že robotnícke cintoríny v blízkosti pyramíd patrili profesionálnym staviteľom a plateným robotníkom.

Chufuova pyramída mala kedysi neviditeľné dvere

Populárna legenda hovorí, že Chufuova pyramída mala kedysi kolosálne otočné dvere s hmotnosťou neuveriteľných 20 ton. Hovorí sa, že tieto dvere bolo možné otvoriť iba zvnútra a zvonku zostali úplne nerozoznateľné.

Miesto stavby bolo starostlivo vybrané

Pyramídy v Gíze sa nachádzali na západnom brehu rieky Níl, známej aj ako Krajina zapadajúceho slnka, pretože boli postavené ako hrobky faraónov obdobia Starej ríše. Odráža dômyselné plánovacie stratégie starých Egypťanov.

Pyramídy sa rokmi zmenšili

Zatiaľ čo nekropola v Gíze obstála v skúške času, plynutie rokov, erózia a drsné púštne podnebie spolu s lupičmi zbavili tieto starodávne krásy ich vonkajších obalov. To viedlo k výraznému zníženiu výšky pyramíd.

Kráľova komora mohla prísť pred pyramídy

Vedci si uvedomili, že žulový sarkofág vo vnútri hlavnej komory Veľkej pyramídy cez priechod neprejde. Záhadou zostáva, či bol nejakým spôsobom prepravený na miesto cez iný priechod, alebo či boli okolo tohto žulového kusu postavené pyramídy.

Sultán sa pokúsil zničiť pyramídy

Počas 12. storočia Al-Aziz Uthman, druhý egyptský sultán Ajjúbov, zamestnal veľkú posádku, aby zničila Menkaureov chrám. Jeho úsilie bolo neúspešné, pretože náklady, čas aj fyzická námaha viedli len k obrovskému demontovanému priečeliu, ktoré zostalo v prednej časti pyramídy.

Pyramídy boli vydrancované

Starovekí faraóni boli často pochovávaní so zlatom, šperkami a inými vzácnymi predmetmi, ktoré zdobili ich sarkofágy. Často boli cieľom mnohých vykrádačov hrobiek, ktorí tieto hroby veľmi rýchlo vyplienili už 500 rokov po dokončení a zapečatení pyramíd. 

Kedysi sa pyramídy trblietali

Staroveké pyramídy boli vyleštené vápencovými obalmi, ktoré odrážali slnečné lúče. Vďaka týmto obalom sa zdalo, že pyramídy v Gíze sa leskli. S výnimkou Chefrénovej pyramídy sa však tieto vápencové plášte nezachovali.

Pyramídy mali kedysi farby

Väčšina ľudí si pyramídy spája s ich súčasným pieskovým vzhľadom, no kedysi boli maľované žiarivými farbami. Vedci objavili na kameňoch pyramíd stopy pôvodných červených, žltých a modrých pigmentov.

 Pyramídy mali solárne člny

Neďaleko Veľkej pyramídy boli nájdené dve jamy solárnych člnov, z ktorých každá obsahovala rozobratú drevenú loď. Tieto člny boli pravdepodobne určené na použitie faraónom v posmrtnom živote. Jedna z lodí bola starostlivo zrekonštruovaná a je vystavená v Múzeu solárnych lodí v Gíze.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

3064
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2425

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2720
TOP 10: Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: