Lotosový kvet a Egypt

Lotosový kvet a Egypt

Starovekí Egypťania pozorovali, že slnko aj lotos v noci zmiznú a ráno sa znova objavia. Tento cyklus miznutia a opätovného objavovania bol považovaný za symbol znovuzrodenia a nových začiatkov.

V Starovekom Egypte stvorenie, narodenie a Slnko ako zdroj života boli vždy spojené s obrazom lotosu. Tento veľký kvet rozkvitol, keď vstal z hlbín prvotných vôd a na svojich okvetných lístkoch priniesol bytosť stelesnenú v podobe slnečného božstva, zlatého dieťaťa: boh slnka Ra sa narodil z lotosu. Vychádzajúce slnko bolo tiež často reprezentované ako Horus vychádzajúci z lotosu, ktorý predstavuje vesmír. Lotosový kvet mohol slúžiť ako trón Osirisovi, Isis a Nephthys.

Z dôvodu jeho napojenia na znovuzrodenie a vzkriesenie, egyptský modrý lotos (Nymphaea caerulea), čo je presnejšie lekno, bol v starovekej civilizácii spájaný so smrťou. V dôsledku toho sa používal pri rôznych pohrebných tradíciách. Podľa starovekej egyptskej Knihy mŕtvych, Egypťania verili, že lotos môže priviesť späť mŕtvych. Robilo sa to pomocou kúziel, ktoré by údajne premenili človeka na lotos.

Keďže lotos predstavoval vzkriesenie, znamenalo to, že zosnulý sa mohol ,vrátiť k životu‘. Modré lotosy sa používali v chrámoch, umeleckých dielach a evidentne aj v hrobkách. Keď v roku 1922 Howard Carter otvoril hrobku kráľa Tutanchamóna, zistil, že kvet lotosu bol rozsypaný po jeho tele.

Lotos symbolizoval obnovenie vitality a návrat mladosti, pretože podľa názoru Egypťanov starý boh zomiera, aby sa znovu zrodil ako mladý. Obraz zosnulého, ktorý drží lotosový kvet, hovorí o vzkriesení z mŕtvych, prebudení na duchovnej úrovni.

Ako symbol blahobytu a plodnosti bol lotos atribútom memphiského boha vegetácie Nefertuma, ktorý bol zobrazovaný ako mladý muž s pokrývkou hlavy v podobe lotosového kvetu. V textoch pyramíd sa to nazýva "lotos z nosa Ra". Každé ráno boh Nefertum vstáva z lotosu a každý večer zostupuje do vody posvätného jazera.

Od staroveku bol lotos spájaný s najvyššou mocou. Lotos mal mnoho ďalších významov a použití.

  1. Po prvé, predstavoval jednotu horného a dolného Egypta, žezlo egyptských faraónov bolo vyrobené vo forme lotosového kvetu na dlhej stonke.
  2. Po druhé, používal sa aj ako druh rekreačnej drogy. Dokonca sa s ním zaobchádzalo ako s liekom, pre jeho schopnosť liečiť úzkosť a nespavosť.
  3. Nakoniec okrem iného sa lotosové kvety používali aj na počítanie.

Kvety boli vo všeobecnosti dlho považované za symboly sily, štedrosti, priaznivosti a čistoty. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2390 3064€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2624

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2822
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: