Marocké koberce

Marocké koberce

Marocké koberce sú ručne tkané koberce vyrobené miestnymi remeselníkmi v Maroku. Sú známe svojim zložitým dizajnom, jasnými farbami a vysokou kvalitou a po stáročia sú dôležitou súčasťou marockej kultúry a umenia.

Marocké koberce sa tradične vyrábajú ručne technikou tkania, ktorá sa dedí z generácie na generáciu. Proces výroby marockého koberca je náročný na prácu a môže trvať niekoľko týždňov až niekoľko mesiacov - v závislosti od veľkosti a zložitosti návrhu.

Základné kroky pri výrobe marockého koberca:

  • Príprava vlny: Prvým krokom je príprava vlny, ktorá bude použitá na výrobu koberca. Vlna sa perie, myká a spriada do priadze.
  • Tvorba dizajnu: Tkáč vytvorí dizajn koberca buď naspamäť alebo podľa predkresleného vzoru.
  • Príprava osnovy: Osnova, ktorá je základom koberca, sa pripravuje pripevnením zvislých nití na krosná.
  • Vkladanie útku: Tkáč potom vkladá vodorovné nite, známe ako útky, medzi osnovné nite, aby vytvoril vzor.
  • Viazanie: Keď tkáč vkladá útky, viaže uzly okolo osnovných nití, aby vytvoril vlas koberca.
  • Strihanie: Po dokončení tkania sa koberec ostrihá, aby sa vytvorila rovnomerná výška vlasu.
  • Pranie: Koberec sa potom vyperie, aby sa odstránili všetky nečistoty a zvyšky a aby sa zmäkli vlnené vlákna.
  • Dokončenie: Posledným krokom je dokončenie okrajov koberca, a to buď zauzlením alebo zošitím, aby sa predišlo rozstrapkaniu.

Marocké koberce sú známe svojou vysokou kvalitou a odolnosťou a vďaka svojim jedinečným dizajnom a farbám sú veľmi vyhľadávané zberateľmi a interiérovými dizajnérmi po celom svete. Často používajú na zdobenie domácností a sú vysoko cenené pre svoju krásu a odolnosť. Sú tiež dôležitou súčasťou ekonomiky krajiny, mnohé rodiny sa živia tkaním a predajom kobercov.

Tradícia, ktorá viedla k vytvoreniu marockých kobercov, patriacich medzi najkrajšie na svete, má korene v pohorí Atlas. Práve v tejto oblasti Maroka sa usadili polokočovné a kočovné berberské kmene, ktoré sa dostali do kontaktu s perzskými obchodníkmi. Tam začali využívať vlnu miestnych oviec na výrobu kobercov na každodenné použitie a neskôr na predaj. Aj dnes sa takmer všetky marocké koberce vyrábajú z husto zviazaných vlnených vlákien, no existujú aj kmene, ktoré v prípade potreby používajú ťaviu alebo koziu vlnu.

Postupom času si každý kmeň vytvoril svoj osobitý štýl, čerpajúci zo špecifických symbolov, farieb a vzorov. Koberce obsahujú zvyčajne geometrické vzory. Častejšie je však dizajn farebný, abstraktný a vyznačuje sa nepresnosťami a nepravidelnosťami. To, čo sa môže zdať ako chyba, sa stáva pridanou hodnotou a výrazným prvkom berberskej tradície.

K

Afrika  

Maroko

29.04. → 08.05. +14 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2350
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1650
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3890
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Rabat - najčistejšie mesto Maroka Blog

Blog Rabat - najčistejšie mesto Maroka

Vitajte v Rabate, metropole Maroka. Toto nádherné mesto stojí na brehu delty rieky Regreg, ktorá sa vlieva do Atlantického oceánu priamo pod…

Michal Repta 13 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: