Múzeum v Hurghade

Múzeum v Hurghade

Múzeum v Hurghade je prvé múzeum starožitností v guvernoráte al-Bahr al-Ahmar (Červeného mora). Je tiež prvým múzeom svojho druhu, je výsledkom spoločného úsilia ministerstva turizmu a starožitností, guvernorátom al-Bahr al-Ahmar a súkromným sektorom.

Archeologické múzeum bolo otvorené v Hurghade v roku 2020 na ploche 100 000 metrov štvorcových a prezentuje viac ako 2000 artefaktov, ktoré opisujú príbeh Egypta, od starovekého Egypta, grécko-rímskeho, židovského, až po kresťanskú, islamskú a modernú éru. Návštevníci majú možnosť uvidieť unikátnu zbierku umeleckých diel, vrátane alabastrových nádob, keramiky, hudobných nástrojov, parfumov, rybárskych nástrojov a predmetov bežného použitia. V múzeu je tiež časť pod názvom „Iný svet“ s rozlohou 120 metrov štvorcových vyhradená posmrtnému životu, kde sa návštevníci dozvedia, ako starí Egypťania premýšľali o živote po smrti, ako to bolo pre nich dôležité, sú tu vystavené nádherne zdobené faraónske hrobky, sarkofágy, zlaté múmie a obetné stoly, nástroje, ktoré používali pri mumifikácii a tiež zbierka desiatok figúrok ushabti.

Medzi najzaujímavejšie artefakty múzea v Hurghade patri:

Socha Meritamun ("Bielej kráľovnej") - táto socha z maľovaného vápenca je majstrovským dielom egyptského umenia. Meritamun bola dcérou Ramsesa II. a jeho Veľkej manželky Nefertari, ktorá sa po smrti svojej matky stala veľkou manželkou svojho otca. Hoci jej meno na tejto soche chýba, tituly a epitetá sú rovnaké ako na soche princeznej, ktorá sa našla v meste Akhmim. Socha Meritamun je bohato zdobená, má množstvo doplnkov, ktoré zobrazujú kráľovskú módu a štýl 19. dynastie. Jej korunu – modius - tvorí kobra so slnečnými kotúčmi. S najväčšou pravdepodobnosťou mala pôvodne vysokú čelenku z dvoch pštrosích chocholov so slnečným kotúčom na temene hlavy. Okolo jej čela je filé v prednej časti s dvoma kobrami, z ktorých jedna má korunu Horného Egypta a druhá korunu Dolného Egypta. Jej prepracovaná trojdielna parochňa si stále zachováva modrý pigment, necháva odkryté uši a odhaľuje okrúhle zlaté náušnice. Zložitý široký golier zložený z piatich radov guľôčok v tvare hieroglyfu - nefer - symbolizuje označenie krásy. Jej prsia sú zdobené rozetami a na jej ľavej ruke sú dva náramky. V ruke drží predmet nazývaný menat - náhrdelník, ktorý sa používal na cvengotanie počas posvätných rituálov. Skladá sa z radov korálikov s protiváhou, v tvare bohyne Hathor ako ženy, spájajúcej princeznú s bohyňou. Tituly Meritamun boli: „Hráčka sistrum bohyne Mut a menatu bohyne Háthor“.

Druhým pozoruhodným artefaktom, ktorý stojí za povšimnutie v múzeu je „Obetný stôl Thutmosa III.“, vyrobený zo žuly, pochádzajúci z obdobia asi 1479 – 1425 pred Kr. Tento kúsok pochádza z chrámu v Karnaku a patrí jednému z najmocnejších kráľov 18. dynastie, veľkému kráľovi a bojovníkovi Thutmosovi III. Na predných stranách stola sú obrazy kráľa, ktorý kľačí, a predkladá obetné nádoby,  na vrchnej ploche je namiesto vyrezávaných jedál a nápojov štyridsať otvorov na uloženie obetí. Titul kráľa je vpísaný na vyčnievajúcej časti stola a po stranách sú znaky Isis a djedu, ktoré predstavujú ochranu a stabilitu.

Do tretice ďalším nádherným exponátom, ktorý odporúčam si pozrieť sú kanopické nádoby Isetemkheb. Počas procesu mumifikácie boli určité orgány zosnulého, konkrétne pečeň, pľúca, črevá a žalúdok mumifikované, oddelene zabalené a potom umiestnené do štyroch „kanopických“ nádob. Kanopy sú známe už od Starej ríše a prešli rôznymi zmenami. V období Novej ríše začali mať tieto nádoby na vrchu hlavy „Štyroch Hórových synov“, ktorí fungovali ako strážcovia vnútorných orgánov. Tieto božstvá mali podobu paviána, šakala, sokola a človeka. Táto krásna súprava, ktorá si zachovala veľkú časť svojej farby, je označená menom jej majiteľky Isetemkheb, ktorá bola manželkou veľkňaza Amona Pinudjema II. a matkou kráľa Psusennesa II.

Z artefaktov, ktoré predstavujú modernú históriu Egypta, ma zaujali obrazy princeznej Fatimy Ismailovej, schránka Tóry a rodinné šperky Mohamada Aliho, ktoré boli predtým uložené v trezoroch Centrálnej banky Egypta.

Múzeum v Hurghade si môžete pozrieť ako alternatívu v rámci oddychovej časti BUBO zájazdu Egypt maximálne poznanie.

 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

3064
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2425

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2720
TOP 10: Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: