Najstarší dom v Ammáne

Najstarší dom v Ammáne

Hlavné mesto Jordánska, Ammán, v sebe nesie zaujímavý paradox. Aj keď sa s Jerichom doťahuje o titul najstaršieho mesta, je jednou z jeho najstarších dochovaných budov bývalá pošta z roku 1924. To súvisí s vývojom tejto metropoly Blízkeho Východu a jej opätovného vybudovania na začiatku 20. storočia v okolí starovekej Citadely.

Budova, známa aj ako “Duke's Diwan”, je nenápadne vsunutá pri uličkách bazáru v srdci mesta, no ak máte pozorné oko, môžete si všimnúť tabuľu hrdiacu sa titulom “najstaršej budovy v meste”. Pri vchode do pomerne nízkej, iba dvojpodlažnej budovy, od vás nebude nikto vyberá vstupné – jediné, čo sa od návštevníka požaduje, je vyjsť niekoľko schodov a vojsť do priestorov s atmosférou mestského bytu.

Po prekročení prahu vás uvíta úzka chodbička, no hneď za ňou je priestor s obrazmi, knihami a brožúrkami, pri ktorých často sedia mladé študentky a pri pohári sladkého čaju s mätou, užívajúce si školské voľno. Miestnosti s neopakovateľnou atmosférou pôsobia ako filmové kulisy, v ktorých by ste pokojne mohli natáčať diel kriminálky od Agathy Christie.

V strede miestností sú drevené stoly, na stenách dobové fotografie a ešte aj vybavenie izieb nás prenáša do medzivojnového obdobia. Ak ste skôr exteriérový typ, výstup na balkón ponúka panoramatický výhľad na rušnú ulicu kráľa Faisala.

Na čo vlastne táto budova slúžila a kto ju dal postaviť? V roku 1924 si jej stavbu objednal Abdul Rahman Madi a najprv v nej dlhé roky sídlila pošta. Neskôr bola známa ako menší „butikový“ hotel Haifa, no aj napriek tomu sa do údržby veľa neinvestovalo. Priestor bol zachránený Mamdouhom Bisharatom, ktorý chcel zachovať ducha miesta, a preto do budovy neváhal investovať vlastné financie.

Dnes je to miesto otvorené pre verejnosť, na čo odkazuje aj jeho meno „diwan“, čo je arabský výraz pre izbu v dome, ktorá je stále otvorená pre hostí alebo označuje miesto stretávania umelcov a intelektuálov. Dnes sa v týchto priestoroch konajú rôzne koncerty , besedy, výstavy alebo divadelné predstavenia. Ak ale budete v centre Ammánu na dovolenke v Jordánsku, je návšteva tohto priestoru s dušou starých čias príjemný zážitok a dodá vám pocit pokoja uprostred rušného centra.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
K

Ázia  

Jordánsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1287 1650€
K

Ázia  

Libanon, Jordánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

2427 2960€
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood Wadi Rum

Wadi Rum Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood

Jordánsko pokrýva z väčšej časti púšť, no iba jedna z nich je skutočne svetovo výnimočná a priťahuje tisíce návštevníkov či hollywoodskych…

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: