Najstaršia univerzita sveta

Najstaršia univerzita sveta Nájdete ju v marockom meste Fez

Polemika ohľadom najstaršej univerzity sveta tu bola na stole od nepamäti. Ja osobne si nedovolím ukázať prstom na jednu konkrétnu. Každopádne, je nad mieru jasné, že tie najstaršie univerzity sveta nájdeme v islamskom svete. Čo ale môžeme takmer s istotou potvrdiť je, že v marockom Feze sa nachádza najstaršia nepretržite otvorená univerzita celého sveta, ktorá bola založená v roku 859 n.l. Univerzitu Al-Karaouine (Al Quaraouiyine) založila dcéra bohatého obchodníka Fatima al-Fihri. Tá po otcovej smrti využila nesmierne bohatstvo, ktoré zdedila a rozhodla sa financovať výstavbu mešity s pridruženou islamskou školou známou ako madrasa. Fatima sa pravdepodobne pokúšala odvďačiť obyvateľom Fezu, ktorí ju a jej rodinu srdečne privítali potom, čo sa pristahovali z tuniského mesta Karaouin. Madrasa sa postupom času stala jedným z popredných duchovných a vzdelávacích centier islamského zlatého veku.

Na začiatku sa madrasa zameriavala na náboženskú výučbu a memorovanie posvätnej knihy islámu-koránu, neskôr sa však rozšírila o arabskú gramatiku,chémiu,medicínu, či astronómiu. Al-Karaouine priťahovala najlepších a najinteligentnejších študentov z moslimského i nemoslimského sveta. Študovali tu básnici, filozofi, astronómovia či matematickí velikáni. Vzdelanosti sa tu dostalo takým menám ako napríklad židovský filozof Maimonides, arabský učenec Ibn Chaldún alebo kresťanský pápež Sylvester II. V roku 1963 bola univerzita oficiálne začlenená do systému marockého vysokého školstva. Mešita s priľahlou madrasou bola počas stáročí neustále rozširovaná až do dnešnej podoby, keď sa dovnútra mešity zmestí 22 000 veriacich.

Do otvorenia mešity Hassana II. v roku 1993 v Casablance išlo zároveň o najväčšiu mešitu v Maroku. Do areálu dnes nemoslimovia nemajú povolený vstup a tak jediná šanca ako návštevníci môžu aspoň z diaľky obdivovať architektonickú krásu tejto budovy je počas modlitieb, keď sa brány otvoria a vy môžete len z úrovne dverí nahliadnuť dovnútra. Univerzitu Al-Karaouine dnes nájdete zastrčenú v kľukatých uličkách v srdci mediny (starého mesta) marockého mestečka Fez. Táto medina je zároveň zapísaná ako UNESCO kultúrna pamiatka. My v BUBO pravidelne na naších cestách Marokom trávime čas v tomto marockom meste a nevieme sa vynadívať na tu nádheru, ktorou ovplýva.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Maroko

29.04. → 09.05. +14 termínov

náročnosť

11 dní

Trvanie

3108
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1436 1650€
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

5145
Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: