Nekropola v Sakkáre

Nekropola v Sakkáre

Sakkára je snom archeológov, pretože je domovom obrovského množstva staroegyptských nálezov múmií, hrobiek a asi tuctu pyramíd. Každý rok archeológovia objavujú nové objavy vrátane posmrtných masiek, zvitkov Knihy mŕtvych a dokonca aj workshopov o mumifikácii.

Jedným z dôležitých dôvodov je jeho blízkosť k mestu Memphis. Sakkára bola hlavnou nekropolou spojenou s hlavným mestom Memphis, ktoré zostalo do značnej miery administratívnym centrom počas celej egyptskej histórie a zároveň bolo hlavným náboženským centrom oslavujúcim kulty rôznych božstiev.

Sakkára by sa mala vnímať ako súčasť širšieho mestského prostredia. Obyvatelia Memphisu formovali a pretvárali nekropolu počas mnohých generácií, a tak boli dejiny mesta Memphis a jeho nekropoly úzko prepojené.

Sakkára bola posvätná aj kvôli hrobkám najstarších egyptských faraónov. Počas druhej dynastie (približne 2 800 až 2 650 pred Kristom) faraóni Hotepsekhemwy, Reneb a Ninetjer si dali postaviť hrobky práve v Sakkáre.

Faraón tretej dynastie, Džoser, postavil slávnu stupňovitú pyramídu v Sakkáre a niekoľko ďalších faraónov, ako napríklad faraóni piatej dynastie Userkaf, Unas a Djedkare Isesi, tu majú tiež svoje pyramídy.

Každý chcel byť pochovaný v blízkosti faraónov a priľahlé územie bolo určené nielen pre kráľovské rodiny. Práve preto si aj veľký počet dvorných úradníkov postavilo mastabové hrobky v okolí.

Dokonca aj v Novej ríši (približne 1550 až 1070 pred Kristom), v čase, keď boli faraóni pochovávaní v Údolí kráľov vzdialenom asi 300 míľ (483 kilometrov), mnoho úradníkov stále chcelo byť pochovaných v Sakkáre. Stalo sa to kvôli histórii lokality a spojeniu s egyptskými božstvami. Zatiaľ čo králi boli pochovaní v Údolí kráľov v Thébach, najvýznamnejší správcovia kráľovstva postavili svoje hrobky v tvare chrámu v Sakkáre, na mieste, ktoré bolo presiaknuté históriou a na mieste, ktoré sa považovalo za sídlo rôznych významných osobností, božstvá ako Sokar, boh smrti. V Memfise bol Sokar uctievaný ako ochranný boh pohrebiska (Sakkáry) a preto bol známy ako „Ten, ktorý je na piesku“. Meno Sakkára vzniklo práve z jeho mena.

Džoserova stupňovitá pyramída bola považovaná za obzvlášť významné stavebné dielo, aj dlho po tom, čo bola postavená. Staré pamiatky z minulosti ovplyvňovali neskoršie generácie. Aj keď mal komplex stupňovitej pyramídy 1000 rokov, prijímal gramotných návštevníkov, ktorí svoj obdiv k pamiatke udržiavali vo forme graffiti napísaných na stenách komplexu.

Živé dedičstvo

Sakkára je starobylé miesto a dodnes aktívnym pohrebiskom, aj keď v oveľa menšom rozsahu.

Význam Sakkáry dramaticky poklesol, po tom ako sa kresťanstvo stalo hlavným náboženstvom v Egypte počas štvrtého a piateho storočia nášho letopočtu. Ale aj po úpadku egyptského polyteistického náboženstva Sakkára stále videla nejaké využitie – napríklad koptský kláštor Jeremiáš bol na tomto mieste postavený v piatom storočí.

Dnes je lokalita plná archeológov a turistov. Ako miesto živých a nie mŕtvych je Sakkára dnes živšia ako kedykoľvek predtým a viete si ju pozrieť počas nášho zájazdu v Egypte.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2390 3064€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2624

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2822
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: