Dal Bhat, doslova „šošovicová polievka“ ( Dal ), „varená ryža“ ( Bhat ), je obľúbeným jedlom v Himalájach a je neoficiálnym národným jedlom Nepálu. Momo (nebeské dusené taštičky) sa dostali na vrchol zoznamu, najmä pre nepálsku mládež.
Vyvážené, lacné a výživné jedlo Dal Bhat je jedlo, ktoré už desaťročia poháňa šerpov a turistov v Himalájach. Je pravdepodobné, že ak cestujete do tohto regiónu Ázie, budete jesť toto jedlo každý deň.
V Nepále sa jedlo Dal Bhat často podáva na thali - kovovom servírovacom tanieri, s miskou dalu, kopčekom ryže, porciou zeleninového kari a kyslou uhorkou a šošovicová polievka je umiestnená v kovovom pohári.
Zatiaľ čo ryža a šošovicová polievka je najzákladnejšou variáciou tohto jedla, je bežné, že sa Dal Bhat podáva so zeleninovým jedlom nazývaným Tarkari. A zábavný fakt – jedlá sa v Nepále tradične jedia prstami!
Dal Bhat je vždy vegetariánsky, ak nie vegánsky (závisí od toho, či recept používa ghee alebo olej) a obsahuje veľa sacharidov, bielkovín, tekutín, vitamínov a minerálov. Nepálsky Dal Bhat je dokonalou kombináciou živín, ktoré dodajú telu energiu pri trekingu v extrémnych podmienkach Himalájí.
Ako Nepálci radi kričia: "Dhal Bhat power, 24 hour!" - resp. "sila Dhal Bhat je sila na celý deň!" - nájdete taktiež na tričkách a rôznych suveníroch v štvrti obchodníkov Thamel v ktorej naši BUBO klienti milujú nakupovať suveníry!
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO