Nepálsky Dal Bhat

Nepálsky Dal Bhat

Dal Bhat, doslova „šošovicová polievka“ ( Dal ), „varená ryža“ ( Bhat ), je obľúbeným jedlom v Himalájach a je neoficiálnym národným jedlom Nepálu. Momo (nebeské dusené taštičky) sa dostali na vrchol zoznamu, najmä pre nepálsku mládež. 

Vyvážené, lacné a výživné jedlo Dal Bhat je jedlo, ktoré už desaťročia poháňa šerpov a turistov v Himalájach. Je pravdepodobné, že ak cestujete do tohto regiónu Ázie, budete jesť toto jedlo každý deň. 

V Nepále sa jedlo Dal Bhat často podáva na thali - kovovom servírovacom tanieri, s miskou dalu, kopčekom ryže, porciou zeleninového kari a kyslou uhorkou a šošovicová polievka je umiestnená v kovovom pohári.

Zatiaľ čo ryža a šošovicová polievka je najzákladnejšou variáciou tohto jedla, je bežné, že sa Dal Bhat podáva so zeleninovým jedlom nazývaným Tarkari. A zábavný fakt – jedlá sa v Nepále tradične jedia prstami!

Dal Bhat je vždy vegetariánsky, ak nie vegánsky (závisí od toho, či recept používa ghee alebo olej) a obsahuje veľa sacharidov, bielkovín, tekutín, vitamínov a minerálov. Nepálsky Dal Bhat je dokonalou kombináciou živín, ktoré dodajú telu energiu pri trekingu v extrémnych podmienkach Himalájí.

Ako Nepálci radi kričia: "Dhal Bhat power, 24 hour!" - resp. "sila Dhal Bhat je sila na celý deň!" - nájdete taktiež na tričkách a rôznych suveníroch v štvrti obchodníkov Thamel v ktorej naši BUBO klienti milujú nakupovať suveníry!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2911 4479€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4455 5940€
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4842
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Kathmandu Valley – Údolie bohov Káthmandu Valley

Káthmandu Valley Kathmandu Valley – Údolie bohov

Káthmandu často ľudia berú ako horské mesto. Opak je ale pravdou. Hlavné mesto Nepálu totižto neleží priamo medzi štítmi Himalájí, ale v…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: