Neveh Shalom - najstaršia synagóga Surinamu

Neveh Shalom - najstaršia synagóga Surinamu

Surinam nie je typ krajiny kam sa zvykne chodiť za pamiatkami, pretože ich je tu málo, no aj napriek tomu tu dokáže nájsť zaujímavý unikát. Presne to by sa dalo povedať o vzácnej synagóge Neveh Shalom, ktorú pôvodne postavili v roku 1723. Často sa o nej hovorí ako o najstaršej synagóge Južnej Ameriky, ale nie je to úplne tak, pretože tento titul patrí brazílskemu mestu Recife. Aj napriek tomu je synagóga Neveh Shalom unikátnou stavbou. Čakali by ste židovskú komunitu tu na severe Južnej Ameriky? Tí sem začali prichádzať už v roku 1639 z Holandska, Portugalska aj Talianska, no uchytili sa tu až o niekoľko rokov neskôr. To sa písal rok 1652 a Židia sem prišli pod vedením Lorda Willoughbyho. Odvtedy už prakticky ostali. Prvú drevenú synagógu si postavili v Jodensavanne, no neskôr mnohí odišli do Paramariba.

Synagóga Neveh Shalom vznikla pre potreby aškenázskych a sefardských Židov, no v 1735 sa rozdelili a synagóga ostala v rukách tých, ktorí prišli z nemeckého prostredia. Až v 90.rokoch 20.storočia sa obe komunity opäť zlúčili pod jednu strechu. Synagóga na jednej z hlavných ulíc, ktorú v Paramaribe nájdete dnes, dokončili až v 1842. Základný kameň k stavbe položil holandský princ Henry. Dnes je často zatvorená, no má zaujímavé postavenie v meste, pretože hneď vedľa cez ulicu stojí okázalá mešita Keizerstraat. Mnohí návštevníci Surinamu a Paramariba sa tak divia, že na jednej ulici, ruka v ruke stojí synagóga s mešitou, ale práve Surinam v sebe má nádhernú náboženskú mozaiku.

Poďte na zájazd do Surinamu s BUBO a všetky príbehy spoznáte na mieste.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Karibik, Trinidad a Tobago, Surinam, Guyana, Francúzska Guyana


náročnosť

14 dní

Trvanie

5445
K

Amerika  

Južná Amerika, Surinam, Guyana, Francúzska Guyana


náročnosť

10 dní

Trvanie

3320 4150€
Najexotickejší ľudia sveta 2024 Blog

Blog Najexotickejší ľudia sveta 2024

Kde v najbližšom roku nájdete ešte tú pravú exotiku? Kde máte šancu dostať sa do doby kamennej a kde môžete nafotiť svoj najexotickejší…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Paramaribo – v hlavnom meste holandskej Guyany Paramaribo

Paramaribo Paramaribo – v hlavnom meste holandskej Guyany

Prejdime sa najmenej turistickými krajinami Južnej Ameriky. Na severnom pobreží juhoamerického kontinentu v oblasti Guyanskej vysočiny sa…

Ivana Tomášová 14 min. čítania
Prečo cestovať do Surinamu? Blog

Blog Prečo cestovať do Surinamu?

Celý svet chodí na pláže Ria, za pamiatkami Inkov v Peru či do dokonalej prírody Patagónie? Prečo si však pre nabliižšiu dovolenku vybrať Surinam?

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: