Nie je banán ako banán

Nie je banán ako banán

Indonézia, krajina tisícich ostrovov, ponúka nesmiernu rôznorodosť a bohatstvo, ktoré nájdete nielen očami počas nášho BUBO zájazdu Sumatra, Jáva a Bali, ale aj na tanieri a svojimi chuťami. Jedným z najcharakteristickejších tropických ovocných druhov v Indonézii sú banány. No, neexistuje jediný druh banánov - skutočne, Indonézia je domovom pre viac druhov banánov, ako by ste si mohli predstaviť.

Rôznorodosť Banánov v Indonézii:

V Indonézii nájdete niekoľko druhov banánov. Medzi najpopulárnejšie patria:

Pisang Ambon:
Tento druh je známy svojou žltou farbou a sladkou chuťou. Je skvelý na konzumáciu samotný, ale tiež sa často používa na prípravu dezertov a šalátov.

Pisang Raja:
Tieto banány sú väčšie a majú lahodnú, sladkú chuť. Sú skvelé na sušenie a výrobu tradičných indonézskych chipsov z banánov.

Pisang Tanduk:
Tieto banány majú tvar baraních rohov a sú často používané pri príprave pokrmov, ktoré sa pripravujú na slano. Veru Indonézske jedlá sa hrajú s vašimi chuťovým pohárikmi už od Medanu, až po božské Bali.

Spracovanie Banánov:

Banány majú v Indonézii mnoho využití. Okrem konzumácie v čerstvom stave sa často spracovávajú na rôzne spôsoby:

Goreng Pisang:
Toto je populárna pochúťka Banány sú obalené v cestíčku a smažené, čo dáva chrumkavú vonkajšiu vrstvu a sladké “mäso” vo vnútri. Dajú vám k tomu aj kondenzované mlieko - skúste si dať na to aj postrúhaný sýr. Áno znie to nelákavo, ale neoľutujete!

Es Pisang Ijo:
Tento dezert pozostáva z zelených banánov, ktoré sú nakrájané na tenké prúžky a obalené v ryžovom těstíčku.

Kolak:
Banány sa často používajú pri príprave kolaku, tradičného indonézskeho dezertu z korenia, palmového cukru a kokosového mlieka.

Legenda o Banánoch:

Existuje legenda ktorá hovorí, že banány sa stali ľudským pokrmom v Indonézii, keď bohyňa Dewi Sri darovala toto ovocie ľuďom. Banány boli považované za posvätné a dodnes sú dôležitou súčasťou mnohých tradičných indonézskych osláv a rituálov.

Pri cestovaní Indonéziou určite ochutnajte miestne druhy banánov a vychutnajte si ich rôznorodé variácie. Banány nie sú len obyčajné ovocie. Tu sú zrkadlom kultúry, histórie a chutí tejto úchvatnej krajiny.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Bali (IND), Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4543
K

Ázia  

Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

3216 4594€
K

Ázia  

Bali (IND), Taiwan, Macao, Hongkong, Indonézia, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

3188 4554€
Pred 503 rokmi zomrel Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Pred 503 rokmi zomrel Fernão de Magalhães

Dňa 27. apríla 1521 sa odohrala na filipínskom ostrove Cebu bitka. Lapu Lapu strieľal jedovaté šípy a hádzal oštepy, pričom trafil aj Magalhãesa.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie Blog

Blog Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie

Indonézska dedinka Waerebo, ukrytá vo vysokých horách úžasného ostrova Flores, je poslednou svojho druhu. Útočisko Manggarajcov, tradičné domy a…

Adam Trepáň 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: