Ostrakizmus

Ostrakizmus

Keď navštívite Grécku agoru v Aténach, váš pohľad určite ako prvá zaujme perfektne zrekonštruovaná budova - Attalova stóa, v ktorej sa nachádza zaujímavé múzeum. Okrem toho, že v ňom môžete obdivovať maľovanú keramiku, detailne opracované šperky či sochy, nájdete tu aj originálne malé, popísané hlinené črepinky - pamiatku na tzv. črepinový súd, ktorý sa v antických časoch konával práve tu, v priestoroch agory.

Črepinový súd, alebo iným slovom ostrakizmus, bol prvýkrát vyhlásený ústavou v roku 510 pr. Kr. a mal slúžiť na ochranu otrokárskej demokracie pred tyranmi. Často ho ale využívali aj ako nástroj politického boja. Išlo o spôsob hlasovania, pri ktorom sa mali obyvatelia Atén zhodnúť na tom, kto podľa nich demokraciu ohrozuje, kto je nepriateľom štátu. Ten potom musel do 2 dní od vyhlásenia výsledkov opustiť Atény a najbližších 10 rokov sa pod hrozbou trestu smrti nemohol vrátiť späť.

Antickí Gréci takéto vyhnanstvo nepovažovali vyslovene za trest - odsúdeným totiž nebol zabavený majetok a mohli si najať prostredníka na jeho spravovanie, neplatili žiadnu pokutu a po desiatich rokoch sa dokonca mohli bez ujmy vrátiť späť. Takýmto spôsobom bol z mesta vyhnaný napr. stratég Themistokles či syn známeho tyrana Peisistrata - Hypparchos. Pri prechádzaní múzea však nachádzame na nájdených hlasovacích črepinách veľa známych mien ako Aristoteles, Hippokrates, Solón či Perikles.

No a ako to vlastne celé prebiehalo? Každý rok v januári alebo februári ľudové zhromaždenie hlasovalo o tom, či je vôbec potrebné ostrakizmus v danom roku organizovať. Pokiaľ bola odpoveď kladná, o 2 mesiace neskôr sa na agore stretli všetci občania, ktorí mali právo voliť. Tisíce slobodných aténskych mužov tu do veľkých nádob vhadzovali svoje hlasovacie črepiny s menom previnilca, ktorý by podľa nich mal obec opustiť.

Práve tieto hlinené črepiny boli v tom čase najlacnejší a najviac dostupný materiál na písanie. V priestoroch agory sa našlo až 12 000 takýchto zachovalých ostrakov. Po tom, čo všetci svoje hlasy odovzdali, sa v prvom kole zrátal počet črepín - aby bolo hlasovanie platné, muselo ich byť minimálne 6 000.

V druhom kole sa potom zrátavali počty pre jednotlivé mená, ktoré hlasujúci uviedli. Poslednýkrát sa takto ostrakizmus konal v roku 417 pr. Kr., dodnes však zastal známou črtou aténskej demokracie, o ktorej si na našich BUBO zájazdoch do Grécka rozprávame viac.

              


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Turecko, Grécko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1573 1850€
K

Európa  

Grécko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1744 2325€
K

Európa  

Grécko


náročnosť

12 dní

Trvanie

4444 5555€
Atény inak - mesto nielen pre bohov Atény

Atény Atény inak - mesto nielen pre bohov

Báje a rozprávky, mytológia a história, architektúra a demokracia - to sú prívlastky, ktoré si každý spája s Gréckom. Atény sú známe ako mesto…

Angelika Machová 11 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Delfská veštiareň - pupok antického sveta Blog

Blog Delfská veštiareň - pupok antického sveta

Delfy. Najznámejšia veštiareň starovekého sveta, ktorú navštívili takí velikáni histórie ako Alexander Macedónsky, Sokrates či aténsky stratég…

Dominika Ladecká 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: