Ak sa bavíme o gastronómii v Čile, určite netreba vynechať pastel de choclo (v preklade kukuričný koláč). Ľudia majú často predsudky voči tejto sladko-slanej kombinácii, no tie sa hneď po ochutnaní stratia. Ide totiž o mix kaše zo sladkej kukurice, mletého mäsa, hrozienok, čiernych olív, cibule a vajíčka natvrdo. Ochucuje sa mletou bazalkou a celá táto zmes sa zapečie v rúre v hlinenej miske. Pre vegetariánov sa použije verzia bez mäsa, alebo ako náhrada sa zvykne používať sója. Takže môže ochutnať úplne každý.
Ak by ste sa s BUBO vydali na cestu po Južnej Amerike, tak zistíte, že v rôznych krajinách pod názvom pastel de choclo ochutnáte úplne odlišnú vec. V Peru to bude koláč, ktorý je plnený syrom, v Argentíne múčnik s kukuricou, v Paraguaji sa kukurica zmieša s vajíčkom, maslom, mliekom a korením a zapečie sa.
Jedno je však jasné, v každej svojej variácii chutí skvelo. Kukurica a pokrmy, ktorých je základom sú súčasťou kultúrneho bohatstva Južnej Ameriky. Je výživná a zasýti, a my si na nej pochutnáme na každom zájazde sem.
Na kukuričný koláč Je napísaných aj niekoľko ód a básni odkazujúcich na tento pokrm : „¿hay cosa mas deliciosa que un pastel de choclo? “, v preklade „existuje niečo chutnejšie ako kukuričný koláč?“
Tipy a zážitky - Čile
- Čo vidieť v Santiago de Chile
- Gran Torre Santiago – najvyšší mrakodrap
- Pablo Neruda – dom čilského básnika
- Jogging v Santiago de Chile
- Hotel Serrano v Torres del Paine, Chile
- Patagóniou na koňoch
- Santiago de Chile - rady a tipy
- Valparaiso a Viña del Mar.
- Aconcagua - najvyššia hora Južnej Ameriky
- San Pedro de Atacama a Mesačné údolie
- Tarapacá - sever Chile
- Prezident Piñera, Chile
- Tipy a dobrú chuť zo Santiago de Chile
- Prvá Cesta Okolo Sveta
- Augusto Pinochetom vs Salvador Allende
- Pod sopkou Licancabur s najvyšším jazerom sveta
- Salar de Atacama
- Prvá slovenská expedícia krížom cez Južnú Ameriku/ Chile
- Prvá cesta BUBO do Chile -20 storočie
- Wulaia Bay, Patagónia