Peru - ekonomický dosah po politickom násilí

Peru - ekonomický dosah po politickom násilí

Ekonomika Peru sa znovu po troch mesiacoch násilných protestov otvára, škody boli spôsobené najmä v baníckom priemysle, cestovnom ruchu a ďalších kľúčových oblastiach. Protivládne protesty, ktoré zabili desiatky a zasadili rany do tela niektorým z najkritickejších sektorov Peru, začínajú ustupovať, ale zanechali svoje stopy na ekonomike krajiny.

Operácie na juhu krajiny bohatom na meď neustále narastajú a ikonické ruiny Machu Picchu sú opäť otvorené pre zahraničných turistov. Ale na tri mesiace boli životne dôležité diaľnice zatarasené balvanmi a horiacimi pneumatikami, lukratívne medené bane boli paralyzované a železničné trate vedúce k starovekej inkskej citadele, podobne ako väčšina peruánskej ekonomiky, boli zastavené uprostred šokujúco násilných demonštrácií. Mesiace nepokojov, pokračujúca politická patová situácia a hrozby obnovených protestov budú predstavovať vážne problémy pre hospodársky rast krajiny v roku 2023.

Keď sa objavil jasnejší obraz o ekonomickom dosahu, povedali, že jedna vec je istá: väčšia nestabilita bude brániť investíciám do nerastných surovín a odradí turizmus – ekonomické motory, ktoré tvoria 10 % a 3,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny.

Dokonca aj v krajine tak zvyknutej na politický chaos, ako je Peru, ktoré za sedem rokov zažilo sedem prezidentov, chaotický nástup prezidentky Diny Boluarte v decembri po odstránení jej predchodcu Pedra Castilla uvrhol krajinu do za posledné desaťročia nevídaného násilia. Až 77 % občanov nesúhlasí s aktuálnou prezidentkou, tá si napriek tomu svoju moc udržala a patová situácia medzi exekutívou a súdnictvom zastavila nádeje na nové tohtoročné voľby, čo je kľúčová požiadavka demonštrantov.

Drsné pohorie Ánd sa tiahne do Posvätného údolia, kde bola inkská citadela Machu Picchu z 15. storočia opäť izolovaná od sveta. Peruánske ministerstvo kultúry zatvorilo archeologické nálezisko koncom januára po blokádach diaľnic a poškodených železničných tratiach, ktoré zanechali stovky turistov uviaznutých. Prístup k novodobému divu sveta bol znovu otvorený pre verejnosť takmer o mesiac neskôr a na zájazdoch do Peru sa tak opäť aj BUBO skupiny dostanú k divu sveta.

Peru, krajina pikantného ceviche, pečeného morského prasiatka a „kyslého“ pisca, je atraktívna tak pre batôžkárov, ako aj luxusných cestovateľov a priniesla pred pandémiou 4,4 milióna zahraničných turistov. Nedávne nepokoje však zasiahli tento sektor opäť. Podľa peruánskeho ministerstva zahraničného obchodu a turizmu straty v oblasti cestovného ruchu na národnej úrovni už v dôsledku politickej krízy dosiahli 600 miliónov dolárov. Obzvlášť tvrdo bol zasiahnutý hotelový priemysel, ktorý zaznamenal 83-percentné zníženie obsadenosti.

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4429 5210€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4350
Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: