Po odchode z Nazcy sa pomaly dostávame do časti Peru, ktoré je známe olivovníkmi. Sú tu vytvorené oázy, kde sa pestujú olivovníky a olivy z tejto oblasti sú známe po celom Peru. My ich ochutnáme priamo na mieste.
Olivy sa v Peru použivajú na ozdobu hlavných jedál, podávajú sa ako predjedlo, ku koktejlom, do slaných koláčov alebo dusených pokrmov. Vraj sa prvé olivovníky do Peru dostali ešte v roku 1519 zo Španielska. Mal ich dať priviesť bohatý kolonista, Antonio de Ribera, ktorý zabezpečil, aby sa zo Španielskeho mesta Sevilla doviezlo 100 olivovníkov, ktoré chcel vysadiť na svojej peruánskej farme.
Cestu však prežili iba tri olivovníky - tie starostlivo zasadil a čakal, či budú úspešné. Svojim otrokom prikázal, aby sa o ne starali a chránili ich - ale predsa, jeden z olivovníkov mu ukradli. Páchatelom mal byť muž z Čile, ktorý jeden olivovník zobral a zasadil ho na svojej farme na brehu rieky Mapocho.
V tých časoch bola konzumácia olív luxusom. Podľa jezuitského kronikára Josého de Acostu mali hostia na peruánskych večierkoch štastie, keď dostali jednu olivu ako predjedlo. Neskôr sa štandard zvýšil na tri olivy na hosťa :).
Dnes sa olivy pestujú vo viacerých častiach Peru, vrátane miest ako Tacna, Arequipa, Ica a dokonca aj v Lime, kde sa v luxusnej štvrti San Isidro stále nachádza starý olivový háj. Medzi odrody, ktorým sa dari v suchých pobrežných údoliach Peru patrí talianska Acolana Ternera a španielske Gordal a Manzanill; ale väčšina čiernych olív je starej Sevillskej odrody, známej ako Criolla. Olivy sa v Peru zbierajú sa od mája do júla.
V krajine sa vyrába aj olivový olej. Približne 70 % peruánskeho olivového oleja sa v súčasnoti vyrába na juhozápade krajiny, v púšti Atacama. Zvyšných 30 % sa vyrába pozdĺž západného pobrežia krajiny. Suché a podnebie ale zároveň znamená, že zavlažovanie olivovníkov je nákladné a zdroje vody zas obmedzené.
Na zníženie nákladov musia peruánski výrobcovia investovať do modernejších a účinnejších zavlažovacích systémov a plánuje sa urobiť výskum s cieľom určiť, ktoré odrody rastú v Peru najlepšie. V súčasnoti sa v Peru pestuje 95 % olív pôvodnej odrody criolla, ktorú priniesli Španieli ešte v 16. storočí.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Peru
- Prvá slovenská expedícia krížom cez Peru
- Národný park Manu
- Z Aguas Calientes na Machu Picchu
- Nazca, obrazce lietadlom
- Islas Ballestas - ostrovy v Peru
- Prechod z Bolívie do Peru cez náhornú plošinu
- Prechod z Peru do Bolívie
- Prechod z Arequipy k jazeru Titicaca
- Arequipa - tipy na prehliadku
- Cesta do Bielého mesta Arequipa
- Výlet z Paracasu
- Lima - tipy na prehliadku
- Ostrovy na jazere Titicaca
- Rady na prehliadku v Cuzco
- Vyhliadkový let nad Nazcou
- Wayna Picchu - výstup
- Cuy - peruánske morské prasiatko
- Peruánska Amazonka
- Vyhliadka nad jazerom Titicaca
- Lima - Mesto kráľov