Peruánske olivy

Peruánske olivy

Po odchode z Nazcy sa pomaly dostávame do časti Peru, ktoré je známe olivovníkmi. Sú tu vytvorené oázy, kde sa pestujú olivovníky a olivy z tejto oblasti sú známe po celom Peru. My ich ochutnáme priamo na mieste.

Olivy sa v Peru použivajú na ozdobu hlavných jedál, podávajú sa ako predjedlo, ku koktejlom, do slaných koláčov alebo dusených pokrmov. Vraj sa prvé olivovníky do Peru dostali ešte v roku 1519 zo Španielska. Mal ich dať priviesť bohatý kolonista, Antonio de Ribera, ktorý zabezpečil, aby sa zo Španielskeho mesta Sevilla doviezlo 100 olivovníkov, ktoré chcel vysadiť na svojej peruánskej farme.

Cestu však prežili iba tri olivovníky - tie starostlivo zasadil a čakal, či budú úspešné. Svojim otrokom prikázal, aby sa o ne starali a chránili ich - ale predsa, jeden z olivovníkov mu ukradli. Páchatelom mal byť muž z Čile, ktorý jeden olivovník zobral a zasadil ho na svojej farme na brehu rieky Mapocho. 

V tých časoch bola konzumácia olív luxusom. Podľa jezuitského kronikára Josého de Acostu mali hostia na peruánskych večierkoch štastie, keď dostali jednu olivu ako predjedlo. Neskôr sa štandard zvýšil na tri olivy na hosťa :). 

Dnes sa olivy pestujú vo viacerých častiach Peru, vrátane miest ako Tacna, Arequipa, Ica a dokonca aj v Lime, kde sa v luxusnej štvrti San Isidro stále nachádza starý olivový háj. Medzi odrody, ktorým sa dari v suchých pobrežných údoliach Peru patrí talianska Acolana Ternera a španielske Gordal a Manzanill; ale väčšina čiernych olív je starej Sevillskej odrody, známej ako Criolla. Olivy sa v Peru zbierajú sa od mája do júla. 

V krajine sa vyrába aj olivový olej. Približne 70 % peruánskeho olivového oleja sa v súčasnoti vyrába na juhozápade krajiny, v púšti Atacama. Zvyšných 30 % sa vyrába pozdĺž západného pobrežia krajiny. Suché a podnebie ale zároveň znamená, že zavlažovanie olivovníkov je nákladné a zdroje vody zas obmedzené.

Na zníženie nákladov musia peruánski výrobcovia investovať do modernejších  a účinnejších zavlažovacích systémov a plánuje sa urobiť výskum s cieľom určiť, ktoré odrody rastú v Peru najlepšie. V súčasnoti sa v Peru pestuje 95 % olív pôvodnej odrody criolla, ktorú priniesli Španieli ešte v 16. storočí.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

5489
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4785
Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: