Pestovanie cukrovej trstiny na Vanilkových ostrovoch

Pestovanie cukrovej trstiny na Vanilkových ostrovoch

K ostrovom Maurícius a Réunion, ktoré navštevujeme s našimi BUBO skupinkami v rámci zájazdu Vanilkové ostrovy, neodmysliteľne patrí okrem kvalitnej vanilky aj poctivý lokálny rum. Zájazd teda môžete pojať aj ako takú tropickú rumovú cestu. No a tam, kde sa páli rum, musí samozrejme rásť aj jeho základná zložka - cukrová trstina.

K Vanilkovým ostrovom my v BUBO zaraďujeme aj Seychelly - tam sú však možnosti pestovania cukrovej trstiny obmedzené. Pôda je tu totiž legálne vyhradená na produkciu potravín a neexistuje tu miestny priemysel na spracovanie cukru. Zvyšné 2 ostrovy- MauríciusRéunion - sú s pestovaním trstiny naopak späté už od čias holandských a francúzskych kolonistov. To však išlo žiaľ ruka v ruke aj s rozmachom otroctva.

Počas presunov po ostrovoch míňame plantáže cukrovej trstiny a vysvetľujeme si, že nepochádza odtiaľto z Afriky, ale z Ázie. Vznikla kombináciou dvoch odrôd: Sacharum spontaneum, ktorá rastie najmä na Filipínach, v Malajzii a Indonézii; a Sacharum robustom, ktorú nájdete na Novej Guinei. Ani jedna z týchto „babičiek cukrovej trstiny" však neobsahuje také veľké množstvo cukru. Z Ázie ju potom európski kolonisti doniesli nielen sem na Vanilkové ostrovy a do Európy, ale neskôr aj do Južnej Ameriky.

Pokiaľ sa nachádzate v tropickej oblasti, pestovanie trstiny je pomerne jednoduché - miluje totiž teplo, vlhko a najlepšie sa jej darí pri ročnom úhrne zrážok okolo 1500 mm. To tu nie je žiadny problém.

Ako najvyššia zo všetkých hospodárskych tráv dorastá až do výšky 7 metrov. Už 11 až 16 mesiacov po zasadení dosiahne tzv. technickú zrelosť- netvorí síce ešte semená, ale práve v tomto období má najvyšší podiel cukru. Vytvára 2,5 až 7,5 cm hrubé palice, ktoré sa zbierajú buď strojovo alebo ručne s pomocou mačiet. Aby bolo trstinovisko dostupnejšie a prehľadnejšie, ešte aj dnes sa pred zberom plantáž zapáli, aby zhoreli suché listy. Je neuveriteľné, že na 1 hektári sa vytvorí asi 100 ton palíc. Palice zbavené lístia a vrcholcov sa potom vozia do cukrovarov a zo 100 ton palíc je možné vyrobiť až 10 ton cukru.

Druhá možnosť, ako cukrovú trstinu využiť je práve výroba rumu. Melasa, resp. šťava, ktorá je získaná z čerstvo nasekanej trstiny ďalej fermentuje, prechádza destiláciou a dozrieva v dubových sudoch, až kým nezískate požadovanú kvalitu rumu. Ochutnajte ho spolu s nami na zájazde Vanilkové ostrovy!

Ak sa chcete dozvedieť viac informácií o týchto čarokrásnych ostrovoch, prečítajte si blogy: 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Réunion (FRA), Seychelské ostrovy, Maurícius


náročnosť

11 dní

Trvanie

3458 4940€
K

Seychelské ostrovy, Maurícius


náročnosť

12 dní

Trvanie

3648 4560€
K

Afrika  

Maurícius, Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

14 dní

Trvanie

4429 5210€
Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Maurícius - brána k luxusnej dovolenke Prémiový blog

Prémiový blog Maurícius - brána k luxusnej dovolenke

Boh najprv stvoril Maurícius a potom urobil kópiu, ktorú nazval nebom, tvrdil Mark Twain. Ako si vybrať na Maurítiu najlepšiu pláž a najlepší hotel…

Ľuboš Fellner 10 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: