K ostrovom Maurícius a Réunion, ktoré navštevujeme s našimi BUBO skupinkami v rámci zájazdu Vanilkové ostrovy, neodmysliteľne patrí okrem kvalitnej vanilky aj poctivý lokálny rum. Zájazd teda môžete pojať aj ako takú tropickú rumovú cestu. No a tam, kde sa páli rum, musí samozrejme rásť aj jeho základná zložka - cukrová trstina.
K Vanilkovým ostrovom my v BUBO zaraďujeme aj Seychelly - tam sú však možnosti pestovania cukrovej trstiny obmedzené. Pôda je tu totiž legálne vyhradená na produkciu potravín a neexistuje tu miestny priemysel na spracovanie cukru. Zvyšné 2 ostrovy- Maurícius a Réunion - sú s pestovaním trstiny naopak späté už od čias holandských a francúzskych kolonistov. To však išlo žiaľ ruka v ruke aj s rozmachom otroctva.
Počas presunov po ostrovoch míňame plantáže cukrovej trstiny a vysvetľujeme si, že nepochádza odtiaľto z Afriky, ale z Ázie. Vznikla kombináciou dvoch odrôd: Sacharum spontaneum, ktorá rastie najmä na Filipínach, v Malajzii a Indonézii; a Sacharum robustom, ktorú nájdete na Novej Guinei. Ani jedna z týchto „babičiek cukrovej trstiny" však neobsahuje také veľké množstvo cukru. Z Ázie ju potom európski kolonisti doniesli nielen sem na Vanilkové ostrovy a do Európy, ale neskôr aj do Južnej Ameriky.
Pokiaľ sa nachádzate v tropickej oblasti, pestovanie trstiny je pomerne jednoduché - miluje totiž teplo, vlhko a najlepšie sa jej darí pri ročnom úhrne zrážok okolo 1500 mm. To tu nie je žiadny problém.
Ako najvyššia zo všetkých hospodárskych tráv dorastá až do výšky 7 metrov. Už 11 až 16 mesiacov po zasadení dosiahne tzv. technickú zrelosť- netvorí síce ešte semená, ale práve v tomto období má najvyšší podiel cukru. Vytvára 2,5 až 7,5 cm hrubé palice, ktoré sa zbierajú buď strojovo alebo ručne s pomocou mačiet. Aby bolo trstinovisko dostupnejšie a prehľadnejšie, ešte aj dnes sa pred zberom plantáž zapáli, aby zhoreli suché listy. Je neuveriteľné, že na 1 hektári sa vytvorí asi 100 ton palíc. Palice zbavené lístia a vrcholcov sa potom vozia do cukrovarov a zo 100 ton palíc je možné vyrobiť až 10 ton cukru.
Druhá možnosť, ako cukrovú trstinu využiť je práve výroba rumu. Melasa, resp. šťava, ktorá je získaná z čerstvo nasekanej trstiny ďalej fermentuje, prechádza destiláciou a dozrieva v dubových sudoch, až kým nezískate požadovanú kvalitu rumu. Ochutnajte ho spolu s nami na zájazde Vanilkové ostrovy!
Ak sa chcete dozvedieť viac informácií o týchto čarokrásnych ostrovoch, prečítajte si blogy:
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Maurícius
- Maurícius - podmienky vstupu
- Zažili sme veľký hinduistický festival v Afrike! Jedinečné Ganga Talao
- Sedem farieb zeme - Chamarel, Maurícius
- Maurícius, brána k luxusnej dovolenke - tipy a triky
- Najlepší hotel na Mauríciu: Constance Le Prince
- Constance Belle Mare Plage - dokonalý 5* luxus za skvelú cenu
- Takamaka winery - víno z Maurícia, ktoré je iné než všetko čo ste doteraz pili
- La Vanille nature park - vták dodo a korytnačky Aldabra
- Golf na Mauríciu - Constance Belle Mare - The Links a Legend
- Pamplemousses - najstaršia botanická záhrada južnej hemisféry
- Mangal Mahadev - najvyššia socha Maurícia
- Tradícia pestovania čaju na Mauríciu - Bois Chéri