Posvätné nápisy a magické schopnosti v starovekom Egypte

Posvätné nápisy a magické schopnosti v starovekom Egypte

V starovekom Egypte pokrývali hieroglyfy opisujúce skutky faraónov a bohov steny všetkých posvätných chrámov. Hoci boli znaky odvodené zo života, ich význam zostával pre mnohých Egypťanov v tom čase nezrozumiteľný.

Egyptské chrámy totižto neboli miestom zhromažďovania a modlitieb, ako sú kostoly či mešity. Obyčajní Egypťania nemali vstup do chrámov povolený, hieroglyfy neslúžili na to, aby povznášali bežných návštevníkov.

  • Reliéfy a hieroglyfy v chrámoch znázorňovali každodennú sakrálnu činnosť súvisiacu s kultom danému bohovi a príležitostné rituály, ktoré vykonával panovník, ale s väčšou pravdepodobnosťou, v mene panovníka jeho veľkňaz.

Úplne najbežnejším námetom chrámových reliéfov bol panovník a boh oproti sebe, s krátkym vysvetľujúcim hieroglyfickým textom opisujúcim danú udalosť. Faraón, ktorého meno, prípadne viac mien bolo zapísaných v kartuši, vykonáva posvätné obete jednému zo staroegyptských bohov. Tým sa posilňuje jeho moc a získava ochranu a požehnanie. Obeta mohla byť hmotná, ale tiež duchovného charakteru. Výmenou za obetu daruje boh panovníkovi stabilitu, blahobyt a moc a pomáha mu v jeho vláde v podobe priazne osudu.

Okrem chrámového rituálu poskytujú reliéfy a texty množstvo informácií aj o ďalších náboženských udalostiach, napríklad o sviatkoch alebo kráľovských slávnostiach, najväčšou a najhonosnejšou bola práve korunovácia faraóna, pri ktorej kráľ potvrdzoval legitímnosť svojej vlády.

  • Tak ako všetkým zobrazeniam, aj tvarom a farbe hieroglyfov sa pripisovali magické schopnosti. Starovekí Egypťania verili, že slová majú veľkú moc tvoriť realitu. Preto bolo predčítanie starostlivo zaznamenaného slova na stenách chrámu, teda posvätného miesta, vysoko duchovná záležitosť, ktorú mohli praktikovať len zasvätení.

Ak aj vás, rovnako ako mňa, láka mystérium starovekého Egypta a chcete sa dozvedieť o tejto fascinujúcej a tajomnej kultúre viac, pridajte sa k nám na našich zájazdoch po Egypte


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

1950 2785€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2027 2385€

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2565
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: