Prečo je jún mesiac LGBT komunity?

Prečo je jún mesiac LGBT komunity?

Mesiac hrdosti lesbičiek, gayov, bisexuálov a transrodových osôb (LGBT Pride Month) sa každoročne oslavuje v júni na počesť nepokojov v Stonewalle v roku 1969 a snaží sa dosiahnuť rovnakú spravodlivosť a rovnaké práva pre lesbičky, gayov, bisexuálov, transrodových osôb. Dnes oslavy zahŕňajú sprievody, pikniky, večierky, workshopy, sympóziá a koncerty, a udalosti LGBT Pride Month priťahujú milióny účastníkov po celom svete. Pozrite sa na pár z nich:

Barcelona, ​​Španielsko

23.-26.6.2022 Barcelona Pride je obrovská udalosť. Barcelona, ​​druhé najväčšie mesto v Španielsku, je pre miestnych obyvateľov a návštevníkov LGBTIQ+ jednou z najbezpečnejších a najlepších destinácií v Európe. Vrelo vás privítajú v celom meste, ale najmä v L'Eixample, v okolí kultového námestia Plaça de Catalunya.

Štokholm, Švédsko

1.-7.8. 2022 Stockholm Pride je radostná, farebná udalosť. Očakáva sa, že sprievod (v sobotu 6. augusta) priláka 50 000 účastníkov, čo z neho robí najväčšie podujatie tohto druhu v Škandinávii. Švédsko je považované za jedno z najliberálnejších a najprogresívnejších miest na svete, takže niet divu, že neexistuje žiadna štvrť považovaná za štvrť LGBTIQ+, hoci na ostrove nájdete množstvo queer populárnych reštaurácií, klubov a kaviarní v okolí štvrtí Södermalm a Gamla Stan (Staré mesto). 

Varšava, Poľsko

25.6.2022 Na prejav solidarity bude Kyjev Pride a Warsaw Pride uskutočnený spolu vo Varšave. Zatiaľ čo Poľsko je jednou z najhorších krajín pre LGBTIQ+ ľudí v Európe, spoločnosť sa spomaľuje a stáva sa tolerantnejšou. V celom meste je niekoľko zábavných gay barov, klubov a kaviarní, pričom najviac v centrálnej štvrti Śródmieście. Očakáva sa, že Pride pritiahne do Varšavy 80 000 účastníkov.

Viedeň, Rakúsko

11.6.2022 Tradične uvoľnená zábava v najbližšej svetovej metropole. Električky sú zdobené dúhovými vlajkami a 11. júna sa Viedeňčania zabávajú na svojom Ringu v centre mesta. Pár desiatok minút jazdy autom z Bratislavy celé mesto oslavuje toleranciu a rešpekt.

Prečítajte si, prečo by Varšava mala byť vašou ďalšou turistickou destináciou.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

3992 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2951 4215€
Varšava - mesto, ktoré vstalo z popola Varšava

Varšava Varšava - mesto, ktoré vstalo z popola

Poľsko je náš severný sused, s ktorým toho máme veľa spoločného. Varšava je slávne mesto s bohatou históriou s nádhernými hradmi a malebnými…

Gdaňsk -  jantárové pobrežie na severe Poľska Gdaňsk

Gdaňsk Gdaňsk - jantárové pobrežie na severe Poľska

Gdaňsk, toto čarovné mesto patrí k unikátnym turistickým destináciám. Jeho nezvyčajná poloha na pobreží Baltského mora a viac ako tisícročná…

Eva Andrejcová 15 min. čítania
Zakopané a klenoty poľských Tatier Zakopane

Zakopane Zakopané a klenoty poľských Tatier

Poliaci sú hrdý národ, o tom svedčí aj fakt, že často dovolenkujú doma. Kým dovolenka v zahraničí pre nich predstavuje určitú výzvu, doma sa…

Eva Andrejcová 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: