Prečo sa v Suriname jazdí vľavo?

Prečo sa v Suriname jazdí vľavo?

V Južnej Amerike sa nachádzajú tri krajiny, ktoré nazývame všeobecným názvom Guyany. Je to Francúzska Guyana, Surinam (bývalá Holandská Guyana) a Guyana (bývalá Britská Guyana). 

Pri príchode do Surinamu nejedného človeka prekvapí, že sa tu jazdí na ľavej strane, aj keď je to bývalá holandská kolónia a v Holandsku sa jazdí vpravo. Prečo je to ale tak? Prvé autá dorazili na sever juhoamerického kontinentu začiatkom 20. storočia.

Prvý človek, ktorý si v Suriname mohol dovoliť kúpiť si auto, bol istý bohatý žid. Musel si poň ale ísť do vedľajšieho štátu, do Britskej Guyany. Absolvoval tu vodičský kurz a so svojim novým autom sa vrátil do Surinamu. Keďže Britská Guyana jazdí vľavo, tak to, čo sa tam naučil, aplikoval aj v Suriname a pokračoval v jazdení po ľavej strane vozovky. Časom bolo viacero áut dovezených z Guyany a kým sa s tým Holandsko začalo zaoberať, rozhodlo sa nakoniec ponechať jazdu na ľavej strane, keďže už na to bola celá krajina zvyknutá. 

V minulosti ale viacero krajín, vrátane Československa, či spomínaného Holandska jazdilo vľavo. Počas vlády Napoleona v 19. storočí Francúzsko získalo veľký vplyv v Európe a menilo pravidlá cestnej premávky. Niektoré krajiny Európy sa až neskôr adaptovali na jazdenie po pravej strane vozovky, prevažne kvôli susediacim krajinám. Napríklad Švédsko prijalo jazdenie na pravej strane len v roku 1967. 

Surinam ale takúto zmenu nepotreboval. Susedí s Guyanou, ktorá ako bývalá britská kolónia jazdí vľavo. Hranicu s Francúzskou Guyanou tvorí rieka, cez ktorú nevedie most, takže autá sa prípadne po prevezení trajektom presunú na druhú stranu vozovky. Na juhu hraničí s Brazíliou, ale táto hranica ide cez hustý Amazonský dažďový prales, kde je minimum ciest a veľmi riedke osídlenie obyvateľstva. 

Guyany patria bezpochyby medzi veľmi exotické krajiny s nekonečným dažďovým pralesom, ktorý pokrýva takmer celé územie ich krajiny. Ak sa tu chceš prísť pozrieť a objaviť krásy tohto kúta sveta, tak neváhaj a poď s nami na zájazd Surinam, Guyany, Tobago, Trinidad. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Karibik, Trinidad a Tobago, Surinam, Guyana, Francúzska Guyana


náročnosť

14 dní

Trvanie

4465 5445€
K

Amerika  

Južná Amerika, Surinam, Guyana, Francúzska Guyana


náročnosť

10 dní

Trvanie

3113 4150€
Najexotickejší ľudia sveta 2024 Blog

Blog Najexotickejší ľudia sveta 2024

Kde v najbližšom roku nájdete ešte tú pravú exotiku? Kde máte šancu dostať sa do doby kamennej a kde môžete nafotiť svoj najexotickejší…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Paramaribo – v hlavnom meste holandskej Guyany Paramaribo

Paramaribo Paramaribo – v hlavnom meste holandskej Guyany

Prejdime sa najmenej turistickými krajinami Južnej Ameriky. Na severnom pobreží juhoamerického kontinentu v oblasti Guyanskej vysočiny sa…

Ivana Tomášová 14 min. čítania
Prečo cestovať do Surinamu? Blog

Blog Prečo cestovať do Surinamu?

Celý svet chodí na pláže Ria, za pamiatkami Inkov v Peru či do dokonalej prírody Patagónie? Prečo si však pre nabliižšiu dovolenku vybrať Surinam?

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: