Sangria je nápoj, ktorý ani v našich končinách nieje až tak výnimočnou záležitosťou. Pre niekoho to môže byť “ženské pitie”, no pre Španielov ale aj Portugalcov, je to pitie pre každého, obzvlášť počas horúcich letných dní. Meno ”sangría” dostal tento nápoj pre svoju červenú farbu, ktorá pripomína krv. No a krv sa v španielčine povie “sangre”. No a ako sa tento nápoj pripravuje? Jednoducho; môžte si ho kedykoľvek spraviť aj vy doma. Základom je červené víno. Nemusí to byť práve kvalitná španielska Rioja, ale zase, prečo nie..? Najprv si ale nakrájajte čerstvé ovocie, ideálne pomaranče a jablká, ale fantázii sa medze nekladú, môžu to byť pokojne aj broskyne, kúsky kiwi, citrón, hruška, ananás..
Pokiaľ by sme ale chceli naozaj tradičnú španielsku sangriu, ostaňme pri jablku a pomaranči. Nakrájané ovocie vhoďte do džbánu a posypte hnedým cukrom. Ak cukor nepoužívate, ako napríklad ja, pokojne použite lyžicu medu. Túto zmes trochu premiešajte, nebojte sa zatlačiť, aby ovocie pustilo aj trochu šťavy. Pridajte pomarančový džús, kľudne “od oka”, ale nemusíte veľa, stačí 1-2 deci, aj podľa veľkosti džbánu. Prilejte aj trochu brandy, také “slovenské poldecko” :) a zmes znovu premiešajte. Opäť, použiť môžte aj iný likér, napríklad z “našich” by to mohla byť Becherovka, keďže bylinky sa do sangrie dávajú tiež, ale použiť sa dá hociaký iný.
Množstvo likéru či iného destilátu určí aká “tvrdá” bude sangria vo finále. Prichádza na rad červené víno, pomer je opäť na vás. Ideálne je doliať zmes aj trochou sódy, nápoj bude osviežujúcejší a ľahší, no ak sa chystáte skoro spať, tak sóda byť nemusí.. :) Na záver môžte džbán ozdobiť vetvičkou mäty, ak máte v záhrade väčší výber byliniek, tak napríklad tymián, medovku, či materinu dúšku. Pre jemný horkastý dojazd v chuti odporúčam kúsy limetky. Hotový nápoj nechajte chvíľu postáť, potom prihoďte pár kociek ľadu a môžte podávať. Tradičným prípitkom Španielov sa s vami lúčim a prajem príjemné a osviežujúce leto. Salud!
Španielsko s BUBO mapuje krajinu od Andalúzie až po Baskicko.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Španielsko
- Španielske tapas
- Paella - chuť Španielska
- Kde si dať v Španielsku najlepšie tapas?
- Destinácia gurmánov - Španielsko
- Vegetariánska vlna v krajine Choriza!
- Paella - história jedla z Valencie
- Barcelona - Sagrada Familia
- Sevilla - brána do Nového sveta
- Córdoba - mesto učencov v Andalúzii
- Španielska corrida
- Granada - výstup na Pico Veleta
- Las Setas de Sevilla - obrie huby v strede mesta
- Olympijský štadión v Barcelone
- Olympijský areál v Barcelone
- Albaicín - najkrajšia štvrť Granady
- Alcázar v Seville a Hra o tróny
- Najväčšia gotická katedrála sveta v Seville
- Torre Campanario - najkrajší výhľad na Córdobu
- Mešita - katedrála v Córdobe
- Gotická štvrť Barcelony