Nezameniteľné zviera, ktoré poznajú aj malé deti a je jedným z prvých, ktoré vieme pomenovať. Čím to je? Je to ich vzhľad? Je to ich povaha? Keď otvoria ústa, vyzerajú akoby sa usmievali. Veľké uší, dlhý nos a smiešne zavalité telo. Zviera, ktoré je výborne prispôsobené. Slony sa na našej Zemi objavili pred približne 5 miliónmi rokov. Ich najstarší predkovia tu chodili už pred 60 miliónmi rokov. Dodnes máme popísaných približne 180 druhov z tejto skupiny živočíchov.

Dodnes sa zachovali 3 druhy: z rodu Loxodonta pochádzajú slon africký a slon pralesný a z rodu Elephas slon indický, ktorý tvorí tri poddruhy. Slon africký a pralesný žijú v Afrike. Pralesný obýva konžskú panvu a jej pralesné oblasti. Má výrazne odlišnú lebku aj celkovú stavbu tela. Jeho savanový príbuzní sú mohutnejší a jeho najväčší poddruh z Angoly a Namíbie dorastá do enormných rozmerov.

Slon indický sa vyskytuje na relatívne veľkom území, aj keď jeho historická oblasť výskytu zaberala omnoho viac miesta na ázijskom kontinente. Aktuálne evidujeme tri poddruhy: indický, srílanský a sumatránsky. Bornejský je na zozname zaradenia ako štvrtého poddruhu, zatiaľ však nebol oficiálne uznaný a prijatý odbornou verejnosťou.

Hlavným rozdielom medzi africkými a indickými je v stavbe tela, zjednodušene by sa dalo povedať, že africké sú proporčne dlhšie a indické vyššie. Africké majú na konci chobota dva prstíky a indické jeden. Uši sú u afrických výrazne k telu väčšie a u indických menšie. Hovorí sa, že uši majú u oboch tvar kontinentu, odkiaľ pochádzajú – Afriky a Indie. Africké slony majú viac zvráskavenú a hrubšiu kožu ako indické, ktoré sú zasa chlpatejšie. Chrbát u afrických je medzi bedrami a plecami prehnutý smerom dolu, u indického je vypuklý dohora. Africké neboli nikdy, ak to berieme všeobecne, domestikované, zato indické sú súčasťou spoločenského života v Ázii už niekoľko tisícročí. Všetky tri druhy sú vo voľnej prírode na ústupe a ich počet neustále klesá.

Sú krajiny, kde sa slonom darí, sú to však skôr výnimky. Za krajiny slonov považujeme africkú Botswanu a Zimbabwe, v Ázii je to India, Srí Lanka a Mjanmarsko (Barma). Do všetkých týchto krajín sa môžete vybrať na safari s BUBO. Či už zájazde do botswanského Chobe alebo Okavanga, na dovolenke na Srí Lanke v jej parku Yala, či počas indického safari zájazdu v parku Kaziranga. Pokiaľ vás zaujímajú slony a aj iné zvieratá, prečítajte, alebo vypočujte si naše blogy, napríklad blog o najzaujímavejších zvieratách sveta.

V najbližších rokoch sa možno dočkáme prekvapenia vo forme ďalšieho príbuzného slona indického. Jedna genetická spoločnosť má totiž záujem o deestinkciu – zvrátenie vyhynutia – mamuta. Ten bol posledným príbuzným slona indického pred svojim vyhynutím, nakoľko slon indický nepatrí do rovnakého rodu ako tie africké. Uvidíme, či sa dočkáme, že po Sibíri opäť budú migrovať tieto chlpaté chobotnatce.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

27.12. → 04.01. +28 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

3980
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4707 5740€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

13 dní

Trvanie

3234 4620€
TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024
Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 69 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari
Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: