Spoločenské hry v starovekom Egypte

Spoločenské hry v starovekom Egypte

Spoločenské hry sú staršie ako najstaršie písané správy v dejinách ľudstva. Zastávali významné miesto v starých civilizáciách. Za najstaršiu spoločenskú hru sa považuje Mehen. Jeden z najstarších dôkazov o hre Mehen sa našiel v preddynastickom pohrebisku v Ballas (neolitická kultúra Naqada) datovaného do roku 4000-3000 pred n.l v starovekom Egypte.

Hra bola dostala meno podľa egyptského boha. Mal podobu hada, ktorý bol po stáročia ochrancom boha slnka Ra pred všetkým zlým. Z tohto dôvodu aj hrací plán mal políčka usporiadané do špirálovite skrúteného tela hada. Hralo sa bez kocky so šiestimi kameňmi, pričom tieto mohli byť tvarované tak, že polovica kameňov mala podobu leva a druhá polovica podobu levice. Presné pravidlá hry sa nezachovali, ale vieme, že táto hra sa hrala aj za hranicami starovekého Egypta, na Cypre sa dokonca hrala dlhšie než v Egypte.

Približne rovnako stará a takisto obľúbená bola aj egyptská hra Senet.

Senet sa často objavuje na stenách hrobiek, a preto sa jej prikladá význam najmä v súvislosti s posmrtnou cestou na druhý svet. Senet bol taký populárny, že desiatky kópií hry prežili v hrobkách rôznych vládcov a aristokratov, ktoré sa datujú pred 3500 - 2000 rokmi p.n.l. Niekoľko kópií sa našlo aj v hrobke Tutanchamona. Existujú rôzne verzie pravidiel, ktoré boli zrekonštruované z archeologických dôkazov objavených v starovekých hrobkách.

Z toho, čo vieme, hrali dvaja hráči na doske s tromi rovnobežnými radmi po desať políčok. Každý hráč dostane päť až sedem figúrok, v závislosti od verzie hry, nazývaných pešiaci. Sú to preteky o to, aby ste dostali všetky svoje figúrky z hracej plochy. Pohyb figúrok je závislý od hodu kockou. V starovekom Egypte používali buď palice, alebo šesťhrannú matricu, akú poznáme dnes.

Tieto štvorce majú špeciálne efekty, ale väčšinou vám umožnia vziať svoj kúsok z hracej plochy, keď hodíte určité číslo. Preteky do cieľa je koncept, ktorý je známy v toľkých moderných doskových hrách, že je ľahké pochopiť, prečo bol Senet v Egypte taký populárny. Môžete sa rozhodnúť, ktoré figúrky presuniete, ale nie ako ďaleko ich posuniete. Kombinácia šťastia a stratégie vytvára skvelú hru a na zájazde Egyptom si ju určite vyskúšame.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2390 3064€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2624

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2822
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: