Staroegyptské hieroglyfy, písmo alebo umenie?

Staroegyptské hieroglyfy, písmo alebo umenie?

Staroegyptské texty sa objavujú vyobrazené na pamiatkach, v chrámoch a hrobkách alebo v textoch na papyruse od začiatku faraónskej éry okolo roku 3 200 p.n.l. Písali sa v riadkoch čítaných zľava doprava, no aj sprava doľava, prípadne boli v stĺpcoch, ktoré sa čítali zhora nadol. Smer čítania príslušného textu bol daný značkami v podobe ľudských postáv, prípadne zvierat orientovaných vždy na príslušnú stranu.

Okolo roku 2 000 p.n.l. sa používalo asi 700 hieroglyfov, ktoré dnes rozdeľujeme do 25 kategórií doplnené skupinou neobjasnených znakov.

  • Najúplnejšiu skupinu tvoria znaky znázorňujúce egyptských bohov, ľudské postavy v podobe remeselníkov a roľníkov a časti ľudského tela ako oko, ucho alebo ruka. Dôležitú kategóriu tvoria zvieratá a vtáky. Často sa využívali tiež koruny, šperky, žezlá, zbrane alebo lode počas boja či prepravy po rieke. Nemenej dôležitou kategóriou je nábytok, stoly, potraviny a predmety každodenného života.

V čase, keď starovekí Egypťania utvárali znaky svojho písma, odmietali uplatniť prístup abstrakcie a hieroglyfy využívali ako ideogramy, čo znamená, že obraz nesie presne význam obrazu alebo znaku, ktoré znázorňovali, napr., ústa znázornené ako dve oddelené pery alebo voda vyjadrená vlnovkou.

Neskôr sa obraz zmenil na zvuk a niektoré hieroglyfy sa začali hláskovať foneticky. Zvukové znaky, čiže fonogramy, tvoria akúsi abecedu a hieroglyf prebral funkciu konkrétneho písmena. Stará egyptčina mala oveľa viac písmen ako dnešné abecedy a, čo je zaujímavé, chýbali v nej akékoľvek samohlásky. Staroegyptský jazyk tým pripomína hebrejčinu alebo arabčinu, ktoré sa zapisujú ako spoluhláskové písma.

Tak čo poviete, považujeme hieroglyf za písmo alebo skôr za umenie na nástenných maľbách? Správna odpoveď je kombinácia oboch :) 

Pre zaujímavosť spomeniem niektoré hieroglyfy a písmeno, ktoré predstavuje – napríklad taká sova predstavuje písmeno M, kobra D, noha písmeno B a ruka D.

Posledný doklad použitia hieroglyfického písma pochádza z roku 394 n.l. v legendárnom chráme bohyne Isis (Eset) na ostrove Philea, Asuán - na obrázku. (foto Miroslava Dlhá, nov. 2019) Po väčšinu času používania hieroglyfického písma Egypťanom stačilo asi 700 znakov, ale v Ptolemaiovskom (305 – 30 pred n.l. ) a Rímskom období (30 pred n.l. – 395 n.l.) počet znakov stúpol na šesťnásobok. Na našich zájazdoch po Egypte sa dozviete oveľa viac takýchto zaujímavostí.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

1950 2785€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2027 2385€

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2565
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: