Stéla cisára Tu Duca v Hue

Stéla cisára Tu Duca v Hue

Možno ste ešte o cisárovi Tu Ducovi nikdy nepočuli, ale to môže byť aj tým, že ste nikdy neboli s BUBO na dovolenke vo Vietname. Cisárske mesto Hue, v ktorom cisár Tu Duc žil, totiž nikdy na našej ceste Vietnamom nevynecháme. Jeho hrobka patrí medzi najunikátnejšie pamiatky mesta na Parfumovej rieke a má v sebe množstvo zaujímavostí. Nepredstavte si hrobku, ktorá je jednou stavbou, ale rovno celý areál, kde objavíte jazierko, malý umelý ostrovček, kde chodil Tu Duc loviť zajace.

Stojí tu altánok na brehu jazera, palácová stavba, chrám a keď preskočíme reálie, skrátka Tu Duc tu strávil niekoľko posledných rokov života, pretože ho omrzel život v prepychu Zakázaného mesta. Hrobka je sama o sebe fotogenická, no skrýva jednu obrovskú zaujímavosť. Je ňou monumentálna kamenná stéla, ktorú nechal Tu Duc do hrobky osadiť. Za svojho života bol bonviván a zdalo sa, že mu svet leží pri nohách, no pred smrťou sa pustil do reflektovania vlastného bytia a kamenná stéla s neobyčajným obsahom bola na svete.

Tí, čo ho poznali, zrejme čakali, že aj tesne pred smrťou sa vykreslí ako najväčšsí panovník sveta, ale opak bol pravdou. Celá stéla totiž v sebe skrýva text o Tu Ducovi, ktorý písal on sám. Začína svojou mladosťou, spomína na poéziu, ktorá si ho získala ako malého chlapca, no odpisuje sa tým, že má už v mladom veku chabé zdravie.

V druhej časti svojho života spomína na čas, kedy si sadol na trón ako mladý panovník, ktorý nedokázal úplne presne a dobre rozhodovať v tažkých časoch. Prehral na juhu Vietnamu a vrhlo ho to do depresie, ktoré sa miešajú s myšlienkou na smrť. V tretej časti vysvetľuje prečo si vybral toto miesto ako miesto svojej hrobky a v štvrtej najtvrdšej časti si sype popol na hlavu.

Spomína na seba ako na hanblivého človeka, nekomukatívneho, no takého, ktorý vie, čo sa od neho očakáva, a preto plní svoju funkciu. Posledná piata časť stély vysvetľuje len to, že Tu Duc v nej nepíše poeticky, ale vyjadruje len svoje vlastné myšlienky bez príkras. Keď budete v Hue, spomeňte si na Tu Duca a vyberte sa k jeho hrobke, má v sebe naozaj unikátny príbeh.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2681 4468€
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

2307 3295€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3446 4594€
Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta?

Vietnam je ázijský cestovateľský šperk s unikátnou históriou a výnimočnými prírodnými aj architektonickými lákadlami. Viete, ktoré pamiatky sa…

Viktor Háber 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: