Strieborná pagoda - symbol Phnom Penhu

Strieborná pagoda - symbol Phnom Penhu

Na našej ceste bývalou Indočínou sa nezastavujeme len vo Vietname, ale pokračujeme aj do exotickej Kambodže. Prvým miestom, kde nás čaká prehliadka, je hlavné mesto Phnom Penh. Však si ho vôbec neviete predstaviť? Nelámte si tým hlavu, jednoducho poďte s nami na zájazd do Kambodže a budete o ňom vedieť. Ak by sme mali vybrať len jednu jedinú pamiatku, ktorá predstavuje akýsi symbol hlavného mesta, zrejme by to bol areál Kráľovského paláca, kde leží aj Strieborná pagoda. Práve ona je najdôežitejším architektonickým bodom a akýmsi stredom Phnom Penhu. Presne tam smerujeme aj my.

Areál paláca je veľký. Uvidíte tu Kráľovský palác, kde dodnes žije kráľ Norodom Sihamoni, ale aj menšie palácové stavby, ktoré nebudete vedieť prestať fotiť. Až za múrom, ktorý oddeľuje svetskú časť areálu od tej duchovnej, sa ukrýva nádherná stavba Striebornej pagody. Keď ju uvidíte, nebudete vedieť, kam skôr skočiť očami. Lákajú vás domčeky duchov, strecha obrovskej stavby, chcete sa prejsť pomedzi stĺpy hľadajúc krásne maľby a rovnako túžite vidieť interiér pagody.

Neponaháňajte sa, máte čas na to, aby ste si pagodu vychutnali! Strieborná pagoda je v kmérčine známa aj ako Wat Preah Keo a miestni o nej hovoria aj ako o „pagode smaragdového či krištáľového Budhu“. Phnom Penh nie je veľmi staré mesto, nemôže sa porovnávať s Angkorom, a tak veľká väčšina pagody pochádza z nedávneho 20. storočia. Pri pohľade na chrámový komplex by ste si to však zrejme nikdy netipli. Pointou pagody je to, že nejde len o chrám, ale aj o unikátny priestor, ktorý je vyplnený neskutočným bohatsvom.

Dnu sa skrývajú sochy, pričom jedna zo sôch Budhu má dokonca 9 584 diamantov, ktoré do nej zapracovali a najväčší z nich má 25 karátov. Kambodža je chudobná krajina, miestami až priveľmi chudobná, no na tomto mieste ten pocit rozhodne nedostanete. Svoje meno dostala pagoda vďaka strieborným „doskám“, ktoré pokryli celú zem a nešetrili nimi ani na tele celej stavby. Vraj by ste tu našli až 5 329 strieborných dlaždíc, ktoré sa fantasticky dopĺňajú k mramoru. Nemusíte sa ich však snažiť počítať, pretože vy ako turista uvidíte len zlomok z tohto bohatstva a mnohé veci budú pred vami ukryté.

V chráme dokonca istý čas žil aj kráč Norodom Sihanouk, otec dnešného kráľa. Strieborná pagoda totiž nemala mníchov, a tak sa kráľ obliekol do mníšskeho rúcha a slúžil mu. Napokon po jeho smrti sa časť pagody premenila na miesto, kde uložili kráľovský popol po kremácii. Nazrite dnu, vyzujte si topánky a nechajte sa unášať jeho atmosférou.

Nie je to predsa každý deň, kedy môžete tráviť čas v takom unikátnom priestore. Strieborná pagoda vás zamestná aj mimo samotnej chrámovej stavby. Môžete sa prejsť okolo menších stup, nájdete tu dokonca maketu Angkor Watu a rozhodne vás do svojich príbehov vtiahnu aj maľby rozmiestnené po obvode celého komplexu. Verte, že Strieborná pagoda vás očarí a ešte dlho ostane vo vašich myšlienkach. Presvedčte sa o tom na zájazde Vietnam, Kambodža.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364
K

Ázia  

Mjanmarsko, Laos, Kambodža


náročnosť

14 dní

Trvanie

4577
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364
Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny Phnom Penh

Phnom Penh Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny

Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny. Túto prezývku dali kambodžskému mestu francúzski kolonizátori pred 150 rokmi. Odvtedy Phnom Penh aj…

Masívne odlesňovanie Kambodže - prečo sa deje a ako mu zabrániť? Blog

Blog Masívne odlesňovanie Kambodže - prečo sa deje a ako mu zabrániť?

Kambodža je pre nás jednou z najexotickejších krajín na svete. Väčšina turistov pri jej návšteve smeruje k slávnemu chrámovému komplexu Angkor Wat…

Zuzana Illášová 5 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: